Menu

Cetatea Braşovia

Unnamed Road Brașov, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Cetatea Braşovia

De ce să vezi acest obiectiv?

Pentru că este un monument istoric ce se află pe Tâmpa.

  • Este în Braşov, Județ Braşov
  • Construit în sec XIV.
  • Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

Cetatea Brașovia a fost el mai important punct de apărare al oraşului, din evul mediu...

Cetatea Braşovia

  • Ctitor/Autor: localnicii
  • Cod monument Istoric: BV-I-s-A-11259
  • Trasee amenajate: da
  • Condiții de vizitare: parțial

Cetatea Brașovia sau Cetatea Brassovia o găsim pe vârful Masivului Tâmpa (960m). Cetatea a fost ridicată în sec. XIV-XV pentru refugiul locuitorilor oraşului. Cetatea a fost ridicată peste alte fortificaţii mai vechi, care datează din epoca fierului sau din evul mediu timpuriu.

Cetatea, construită după un plan foarte simplu, se întindea pe o suprafață de aproximativ 23.000 mp, avea ziduri înalte și groase de 1,70 până la 1,80 m, însă astăzi a rămas doar o ruină. Ridicată într-o zonă strategică, era imposibil de cucerit: două laturi abrupte, a treia fiind abruptă cu posibilități de fortificare, iar ultima era foarte bine fortificată. Nu se ştie exact anul în care a fost ridicată cetatea, însă este menţionată pentru prima dată în anul 1434.

Săpăturile arheologice au relevat configuraţia terenului, turnurile de apărare, cisterna şi capela Sf. Leonhardt. Incinta de piatră avea o formă triunghiulară, cu un mic bastion poligonal pe latura vestică și urme de încăperi pe latura de sud. Pe latura nordică a fost ridicat un zid gros de 80 de centimetri şi lung de 200 de metri, pornind din vârful Tâmpa spre vârful Tâmpa mică. La mijloc, zidul atingea drumul vechi, care traversa diagonal panta Tâmpei venind dinspre Curmătură. Aici, zidul avea patru deschideri de poartă, două mai late, de 116 cm și două mai înguste, de circa 100 cm.

Spre sud, localnici au ridicat un zid tot din vârful Tâmpei, da data aceasta mult, mai gros, de 1,80 m. Zidul cobora până la poteca ce venea din Valea Cetăţii, după care o cotea la vest, distanţă de 50 de metri, până la stânca de deasupra grotei de pe partea sudică a Tâmpei. La Şaua Tâmpei, zidul are lungimea de circa 150 m și grosimea de 1,80 m. Este adaptat la relief, mergând pe curba de nivel. Aici există poarta principală de intrare în cetate, fiind poziţionată a capătul unui drum săpat parţial în stâncă.