Menu

Palatul Barbu Ştirbei

Strada Eroilor 40, 070000 Buftea, România
Directie Adresa
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Palatul Barbu Ştirbei

 • Este în Buftea, Județul Ilfov
 • Construit între 1850-1864
 • Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.

Palatul Ştirbei, ce poartă amprenta neamului, este un punct de reper istoric şi arhitectural al României...

 • Ctitor: Barbu Dimitrie Ştirbei
 • Cod monument Istoric: IF-II-a-A-15257
 • Trasee amenajate: da
 • Condiții de vizitare: parțial - doar parcul

Construcţia palatului de la Buftea a început în 1850, la iniţiativa lui Barbu Dimitrie Ştirbei, domnitor al Țării Românești. Construcţia era ca o culă, cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Moştenitorul, Principele Alexandru Barbu Stirbey, a adăugat palatului două etaje şi a făcut mai multe modificări, după planurile arhitectului Joseph Hartl. Pe lângă palat, a constriut biserica şi a amenajat parcul. Palatul a fost terminat în 1963. La parter, de o parte și de alta a unui vestibul legat de scara principală din lemn, erau dispuse sălile de recepție, sufrageria, salonul mare, biblioteca, salonul de muzică. La primul etaj erau camerele stăpânilor, iar la etajul al doilea, camerele invitaților și ale personalului superior. Bucătăria era la demisol. Domeniul Ştirbei a intrat apoi în circuitul înaltei societăţi a Bucureştiului.

Barbu Alexandru Stirbey (1872-1946), om politic, întreprinzator dedicat şi cumnat cu Ion I.C. Bratianu (preşedintele Partidului Naţional Liberal), s-a aflat în relaţii apropiate cu Familia Regală, ajungând în funcţiile de Administrator al Domeniilor Regale şi de consilier al Regelui Ferdinand. De fapt, avea o relaţie amoroasă cu Regina Maria, cunoscută şi protejată de apropiaţii palatului, inculsiv de regele Carol al II-lea, care l-a numit, în 1913, administrator al Domeniilor Coroanei. Aşa, Barbu Ştirbei nu mai putea trezi bănuieli când venea sau pleca de la palat la orice oră. Cum regina se bucura de o imensă simpatie şi cum era foarte discretă, a putut evita scandalurile publice pe această temă, până în 1927, când ea a insistat pentru numirea lui Ştirbey ca prim ministru.
Pe durata Primului Război Mondial, palatul a fost loc de refugiu pentru Regina Maria împreună cu cinci dintre cei șase copii ai săi. În 1917, la palat şi-a stabilit locuinţa Mareșalul August von Mackensen și tot aici a fost negociată pacea cu Puterile Centrale, între 5-18 martie 1918, prin care România pierdea Dobrogea și versanții Carpaților.

După moartea suspectă a Prinţului Ştirbei din 1946, parcul de 30 ha şi patatul au devenit proprietatea guvernului și al Comitetului Central al PCR. Între 1958-1959, Palatul a fost renovat: s-au refăcut acoperişul, tencuielile, au fost completate profilaturile din cărămidă aparentă și piatră, iar structura a fost consolidată. Domeniul a avut şi obiective economice care s-au păstrat, precum studiourile de film Buftea. Palatul a găzduit o parte a Institutului de geriatrie "Ana Aslan", servind în acelaşi timp și ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Nicu Ceaușescu.
În 1990, Domeniul a intrat în administrarea Ministerului Culturii, în 2000 a fost preluat de RAAPPS si deschis publicului, iar în 2006 a fost câştigat în instanţă de moştenitorii familiei prinţului Ştirbei şi a ieşit din circuitul public. Atunci, Ministerul Culturii și Cultelor a vrut să-l achiziţioneze, însă suma cerută a fost prea mare, de opt milioane de euro. Un an mai târziu, Palatul a fost vâdut firmei Bucharest Arena pentru 9 milioane de euro, și aceasta a amenajat în clădire un restaurant de cinci stele și spații de cazare în regim exclusivist, dar l-a şi redeschis publicului. Au adăugat şi noi construcţii (pavilioane).

Palatul Ştirbei este structurat pe patru nivele (demisol, parter şi două etaje), cu o suprafață construită de 2.000 mp și compus din 7 apartamente, 2 camere duble și 2 săli de conferință. Lângă palat se găsesc capela, serele domnești, care se întind pe aproape 3 hectare, turnul de acces, turnul de apă, pădurea, Lacul Buftea și Palatul Mic, o construcție de 300 mp, ce adăpostește 6 camere și alte anexe.

Capela palatului a fost ridicată de Barbu Alexandru Ştirbei în cinstea soiei sale, între anii 1850-1890, în stil neogotic, cu elemente bizantine şi renascentiste, are altar și gropniță. Din pictura făcută în 1890, au mai rămas doar fragmente din pictura Maica Domnului cu Isus în brațe. Aici au fost înhumaţi Voievodul Barbu Dimitrie Ştirbei, Prințul Barbu Alexandru Ştirbei, Maria D. Ştirbei, Contesa Marta de Blome, Dimitrie Barbu Ştirbei, Ioana Ecaterina Radu Rosetti, Elisabeta Ştirbei, Nicolae N. Ghica - Comănești, Maria Ştirbei, Alexandru Barbu Ştirbei, Zoe Cretzianu (născută Ştirbei), Elena de Reinek (născută Ştirbei). La cutremurul din 1977, capela a fost grav afectată, iar ceremoniile religioase nu se pot ţine înăuntru. În 2002 capela a fost vandalizată în totalitate de nişte băieți de 15-16 ani, iar din cele 12 sicrie,  au mai rămas întregi doar trei. Fragmentele de oase le-au aruncat în spatele capelei, într-un fel de groapă comună.

Castelul de apă se află în partea de nord-est a parcului şi a fost ridicat în anii 1920, după proiectele arhitectului Anghel Saligny, pentru înmagazinarea apei necesare domeniului familiei Ştirbey. Castelul este decorat cu elemente clasicizante, transformându-l într-un un obiect de interes arhitectural.

Lacul artificial din parc are o suprafaţă de 14.000 mp. Periodic este re-populat cu diverse specii de peşti. De asemenea, adăpostește rațe, gâște și câteva lebede albe si negre. Podul peste lac este o "moștenire" lăsată de o echipă de filmare engleză, care au avut nevoie de el ca decor. Pe pontonul amenajat pe malul lacului se pot organiza evenimente de mici dimensiuni.

Parcul a fost amenajat prin 1864 în stil romantic, ţinându-se seama de lac: alei mari, peisaje variate. Arborii sunt foarte variaţi şi încă se păstrează exemplare în vârstă de până la 400 de ani.

Figuri importante ale României au fost oaspeţi pe Domeniul Ştirbei: Ioan Slavici, Vasile Alecsandri, George Enescu, Lascar Catargiu, Petre Carp, Teodor Rosetti, Mihai Sutu, Titu Maiorescu, generalul Ion Argetoianu, Carol Davilla, Gheorghe Gheorghiu Dej, Hrusciov, Jean Marais, Belmondo.

Preț intrare

Orar de vizită

5 RON

Luni - Joi: 11:00 – 17:00

Date de contact: Din DN 1A Bucureşti - Târgovişte în orasul Buftea. Palatul este situat la 20 de kilometri de București
Secretariat telefon: 0730 708 828

 

 

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii