Menu

Staţiunea Buziaş

Strada Avram Iancu Buziaș, Romania
Directie Adresa
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Staţiunea Buziaş

De ce să vezi acest obiectiv?

Pentru că este cea mai cunoscută staţiune balneoclimaterică de pe întreg teritoriul judeţului Timiş.

 • Este în Buziaş, Județ Timiş
 • în Depresiunea Buziaş
 • Altitudine: 128 metri

Staţiunea Buziaş este renumită încă din vremea romanilor pentru apele sale deosebite...

Staţiunea Buziaş

 • Trasee amenajate: da
 • Trasee marcate: nu
 • Condiții de vizitare: tot timpul anului

Încă din vremea romanilor, aşezarea era cunoscută sub denumirea de Ahibis şi era faimoasă atât pentru izvoarele de ape minerale, cât şi pentru climatul blând. Buziașul a fost recunoscut ca potențial centru balnear încă de atunci.

Există şi o legendă despre descoperirea acestor ape din trecut. Atunci nu era o aşezare stabilă, casele erau răsfirate, iar oamenii se ocupau cu agricultura. Însă aveau o mare problemă: apa de băut era rară. Însă, unul dintre localnici, care avea casa într-o pădure, aproape de aşezarea celorlalţi, avea în curtea sa un izvor deosebit. Moş Bâzieş, cum i se spunea, a dat de băut celorlalţi. Când localnicii au gustat din apa proaspătă şi răcoritoare, aceştia şi-au mutat casele în apropierea pădurii. Şi cum s-a format practic o nouă aşezare, a fost denumită după bătrânul ce le-a arătat localnicilor apa minune: Buziaş. Izvorul despre care e vorba în legendă este cel din parcul staţiunii. Mai mult, aici s-a amenajat în anul 1984 Izvorul Moş Bâzieş, care are scrisă pe soclu legenda bătrânului.

În anul 1321, localitatea Buziaş a fost menţionată într-o diplomă regală de către regele Carol I al Ungariei. Prima atestare documentară datează din anul 1369, sub numele de Buzuş şi Bozaş. Însă, au fost descoperite dovezi arheologice, printre care părţi din conducte de apă, monumente de piatră,  ţigle şi monede, care au demonstrat existenţa unei aşezări cu ape tămăduitoare încă din vremea romanilor. În anul 1716, localitatea a ajuns în stăpânirea Casei de Habsburg. Zăcământul hidromineral a fost redescoperit între anii 1796-1805 şi a avut un rol decisiv în înfiinţarea staţiunii.

Pentru prima dată, apele minerale au fost valorificate pentru tratament în 1811, de către balneologul român Gheorghe Ciocârlan. La 1816, a început amenajarea primelor izvoare iar bazele stațiunii balneare fiind construite în 1819. În 1839 a fost declarată stațiune balenară. Între 1903 - 1907 sunt forate 12 izvoare de adâncime și se construiește fabrica de îmbuteliere a apei minerale. Tot în 1903, a fost descoperit stratul acvifer artezian, ceea ce a permis introducerea tratamentului maladiilor cardiovasculare prin cura externă, adică băi în apă minerală puternic carbogazoasă încălzită. Apa minerală de la Buziaş a fost distinsă la expoziţia de la Bratislava din 1908 cu medalia de aur a expoziţiei. În 1911, localitatea este declarată oficial stațiune balneoclimaterică.

De la începuturile staţiunii până la sfârşitul secolului XIX, oamenii veneau aici să se trateze doar prin cura internă, prin consumul apei minerale, ape ce au devenit cunoscute în scurt timp în întreaga lume.

Staţiunea Buziaş


După Unirea Banatului cu România, își menține statutul de stațiune balneară de tratament cardio-vascular și este reședință de plasă. Este declarat oraș în 1956. În anii '60, activitatea economică se diversifică, sunt create mici industrii ușoare și alimentară. Crește atât populația cât și suprafața orașului. Se construiesc cartiere de blocuri, vile și hoteluri pentru stațiune.

Buziaş este apreciat pentru varietatea apelor minerale utilizate în cura externă: ape carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, hipotone, cu un grad de mineralizare de până la 6,6 g/l. Acestora li se adaugă mofeta şi bioclimatul sedativ.

Acestea sunt indicate pentru: afecţiuni cardiovasculare, stări după infarct, în stadiul de postconvalescenţă, cardiopatie ischemică, insuficienţă mitrală şi aortică compensată, hipertensiune arterială, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice; afecţiuni reumatismale degenerative, spondiloze cervicale, dorsale şi lombare, artroze, poliartroze; afecţiuni reumatismale abarticulare, tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală; afecţiuni postraumatice, redori articulare postraumatice, stări după operaţii pe muşchi, oase şi articulaţii, stări după entorse, luxaţii şi fracturi; afecţiuni neurologice periferice şi centrale pareze uşoare şi sechele tardive după hemipareze şi după pareze; afecţiuni asociate respiratorii, ginecologice, metabolice şi de nutriţie, nevroză astenică şi boli profesionale.

Pacienţii pot apela la următoarele proceduri de tratament: termoterapie, magnetoterapie, hidroterapie cu ape calde în cadă, băi galvanice, electroterapie – curenţi de joasă frecvenţă, curenţi de medie frecvenţă, curenţi de înaltă frecvenţă, ultrasunete; aerosoli, inhalaţii; kinetoterapie, masaj terapeutic; gimnastică medicală; cură de teren şi cură de ionizare negativă prin plimbări în parc; băi de plante; climă.

Resursele de tratament cele mei importante ce se găsesc în staţiune sunt apele minerale. Pentru cura internă, sunt recomandate izvoarele din centrul staţiunii, cu o mineralizare de 5.000-6.000 mg/litru, dioxidul de carbon fiind de 2.000-2.600 mg/litru, PH-ul fiind de 6,5. Mai mult, la Buziaş sunt şi mofetele, ce au concentraţii de gaz carbonic 95-98%, metan 0,76%, azot 0,8%, oxigen 0,2-1%.

Staţiunea, datorită apelor sale, figurează în enciclopedia savanţilor italieni M. Messini şi C.G. Lollo, „Aque minerali del mondo" şi „Precis d'hydrologie", a francezului A. Morette. Astăzi, apele minerale de la Buziaș sunt folosite pentru tratarea multor boli, dar sunt și îmbuteliate și comercializate ca ape minerale de larg consum.

Un obiectiv deosebit în staţiune este Parcul Dendrologic, cu o suprafaţă de 20 de hectare, cu specii rare şi bătrâne de copaci, cel mai important fiind platanul. Mai mult, arhitectura stațiunii este în stil turcesc, bizantin, unic în România. Singurele promenade similare din Europa se găsesc în Karlovy Vary și în Baden-Baden.

Acces: Staţiunea Buziaş este la 25 km de oraşul Lugoj şi la o distanţă de 34 km de oraşul Timişoara, pe DJ 592, cu acces din ambele direcţii.

Staţiunea Buziaş

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii