Menu

Statiunea Lacul Rosu

DN12C Lacu Roșu, România
Directie Adresa
 
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Statiunea Lacul Rosu

 • Este în Lacul Rosu, Județ Harghita
 • Unitate geografica: montana
 • Altitudine: 983m

Statiunea Lacu Rosu, componenta a orasului Gheorghieni, este situata pe Valea Bicazului, intre Lacu Rosu si Cheile Bicazului...

 • Trasee amenajate: da
 • Trasee marcate: da
 • Condiții de vizitare: tot timpul anului

 Uramarind configuratia terenului, statiunea este dispusa intr-un amfitetru, de la 980 m la 1000-1100 m altitudine, pe versantii Muntilor Suhardul Mare (1504 m) si Suhardul Mic (1362m) catre N-NV si Muntele Ghilcos (1407 m), spre SE , unitati montane apartinatoare Masivului Hasmas. O regiune unică în lume unde pădurile de brazi veşnic verzi, aerul curat şi proaspăt asigură condiţii favorabile de odihnă. Staţiunea este un adevărat paradis pentru cei care caută recreere şi odihnă, transmiţând prin pitorescul peisajului o atmosferă de neuitat.

Intre aceste limite statiunea apartine judetului Harghita, dar, prin cateva vile si case particulare, aceasta se prelungeste si in Cheile Bicazului, pe teritoriul judetului Neamt.
Odata cu formarea sa, in 1873, Lacu Rosu a devenit o atractie turistica importanta pentru acasta arie montana, formand impreuna cu Cheile Bicazului un ansamblu turistic unicat in Romania. Lipsa cailor de acces rutier a facut ca abia in anii’30 ai secolului al XX-lea sa se construiasca primul edificiu turistic – Caminul Turistilor. Dupa 1931, apar unele case locuite permanent si cateva vile, conturandu-se actuala statiune, apartinatoare administrativ orasului Gheorghieni.

Staţiunea Lacu Roşu oferă amatorilor de drumeţie itinerarii deosebit de atrăgătoare: Circuitul Lacului Roşu (durata 1 1/2 oră; marcaj: cruce roşie); Cheile Bicazului (durata 3 – 3 1/2 ore dus-întors, fără marcaj, pe DN 12C).
Vârful Suhardu Mic (durata 2-3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 370 m, marcaj; triunghi albastru); Vârful Suhardu Mare (durata 3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 524 m, marcaj: triunghi albastru până la Şaua Suhardului, mai departe fără marcaj); Vârful Ucigaşu (durata 3 ore dus-întors, diferenţa de nivel 401 m, marcaj: bandă galbenă şi triunghi roşu). Pot fi asigurate excursii cu autocarul cu durată de o zi sau două zile la Gheorgheni, Borsec, Sovata, Bicaz, Piatra Neamţ etc.  Lacu Roşu – Cheile Bicazului reprezintă unul dintre cele mai complexe rezervaţii naturale ale ţării noastre. Situată în interiorul lanţului carpatic, pe valea Bicazului, afluent al Bistriţei, care la rândul ei este afluent al Siretului care se varsă în Campia Siretului Inferior în Dunăre şi care ajunge în Marea Neagra prin Delta Dunării. Lacu Roşu este situat la o altitudine de aproximativ 900 m. Este de amintit vârful Hăşmaşu Mare cu o altitudine de 1792 m.

În apropiere de malul lacului, la picioarele de sud-vest a Suhardului Mare, vă aşteaptă Motelul Lacu Roşu (vila nr. 46, total 83 locuri cu 2 şi 3 paturi, şi apartamente cu 4 şi 5 paturi, fiecare cu baie proprie). Pe lângă motel se află Restaurantul Lacu Roşu (200 de locuri), disponibil pentru organizarea conferinţelor, întâlnirilor profesionale şi pentru alte întruniri. Vila Raza Soarelui (80 de locuri) a fost construită pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigaşu. De aici ni se dezvăluie o privelişte minunată pe stâncile Suhardului Mic. Pe malul lacului, ocrotit de pădurile înconjurătoare, o sumedenie de vile, restaurante, baruri şi locuri pentru corturi îşi aşteaptă oaspeţii.

Statiunea dupa al II-lea razboi mondial s-a dezvoltat continuu, ajungand la circa 800 locuri in vile si cabane in anul 1989, profilandu-se pe oglinda si recreere, iar in ultimele patru decenii si pe alpinism .
Dupa anul 1990, statiunea montana Lacu Rosu a cunoscut un impas in dezvoltarea sa, datorita rigorilor din economia de piata si a restructurarii proprietatii imobiliare si a terenurilor, dar si degradarii fizice a unitatilor, unele dintre acestea depasind 80 de ani de existenta. Lipsa dotarilor de agrement sportiv si cultural si mai ales a amenajarilor pentru practicarea sporturilor de iarna si a drumetiei montane ca si a dotarilor tehnico-edilitare au facilitat acest regres.
In ultimii 3-4 ani se remarca un reviriment in dezvotarea statiunii prin modernizarea si construirea de unitati de cazare si alimentatie pentru turism (circa 340 unitati de cazare in hotel si vile), iar administratia locala a initiat un program de revigorare si relansare in turism a acesteia. Statiunea si-a dat numele dupa lacul de aici Lacu Rosu, un lac de baraj natural, aflat langa Cheile Bicazului la o altitudine de 980 m. Este in forma de L, adanc de 10 m (adancimea maxima fiind de 10,5 m), avand o suprafata de 12,7 ha si o circumferinta de 2830 m. Lacul s-a format relativ recent in vara anului 1837, atunci s-a intamplat ca in urma ploilor abundente marea cantitate de moloz stancos pe versantul nordic al Stancii Ucigasului a alunecat blocand drumul Paraului Bicajel. Apa s-a acumulat formand un lac de baraj natural. Numele de Lacu Rosu provine de la gresia rosie tertiara, usor dezagreabila, transportata de Paraul Rosu care a vopsit in rosu imprejurimile pana la lac. Lacul, din pacate, este periclitat de marea cantitate de aluviuni, transportata de paraurile afluente (Rosu, Licas, Oii, Suhard si Ghilcos).

Traditia populara pastreaza doua legende legate de originea lacului :
« Odata traia in Lazarea o fata de o frumusete rar intalnita care se numea Estera. Aceasta s-a dus odata la targ la Gheorghieni. A intrat acolo un flacau voinic care se lua la tranta si cu ursul. Cum s-au vazut s-au si indragostit, iar flacaul a rugat fata sa-i fie mireasa. Dar cununia nu s-a putut face caci flacaul a fost luat in armata. Fata il astepta, iar pe-n serate se ducea cu ulciorul la izvor, statea ore in sir, in nadejdea ca se va intoarce alesul inimii sale. Aceasta canta atat de trist incat auzind-o se induiosau si muntii . Era intr-o duminica dupa- amiaza cand, trecand pe acolo, a fost vazuta de un talhar care repezindu-se la ea a ridicat-o in sa, zburand ca vantul spre Suhardul Mic, intre stancile cu o mie de fete unde locuia. Talharul i-a promis fetei aur si argint numai sa-l indrageasca, dar fetei nu-i trebuia nimic. Acesta isi pierdu rabdarea si vru s-o oblige sa se casatoreasca cu el.Atunci Estera a strigat catre munti implorandu-le ajutorul, iar stancile cuprinse de strigatele indurerate au raspuns cu tunete. S-a pornit o ploaie torentiala maturand tot ce intalnea in cale.
Acolo au ramas sub faramaturile stancilor fata si talharul, iar apoi acolo s-au adunat apele muntilor, formand Lacu Rosu(Ucigasul). »
O a doua legenda spune ca : « Pe pajistea dintre versantii muntilor a fost o stana. Ciobanii, vazand apropierea furtunii, au incercat sa se refugieze, dar Muntele Ucigas, daramandu-se, i-a ingropat impreuna cu oile. »

Postat de Carmen Dumitrascu
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii