Menu

Casa Memorială Vasile Pogor

Strada Nicolae Gane 25 Iași, România
Directie Adresa
 
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Casa Memorială Vasile Pogor

De ce să vezi acest obiectiv?

Pentru că prezintă dezvoltarea literaturii române pe teritoriul Moldovei, de la 1800 până astăzi.

 • Este în Iaşi, Județul Iaşi
 • Construit în 1855
 • Inaugurat ca muzeu: 26 decembrie 1972
 • Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.

Casa Memorială Vasile Pogor este un punct de referinţă în literatura română, aici dezvoltându-se "Junimea" şi punându-se bazele revistei "Convorbiri literare"...

Casa Memorială Vasile Pogor
 • Constructor: Vasile Pogor
 • Cod monument Istoric: IS-IV-m-B-04358
 • Condiții de vizitare: în timpul programului
Casa Memorială Vasile Pogor a fost ridicată la 1855, când tânărul boier Pogor s-a întors de la studii din Occident. Supranumită şi "Casa cu ferestre luminate", fiind prima locuinţă particulară iluminată electric din Iaşi, şi-a găsit loc în inima oraşului şi a devenit un loc important. Aici se întâlneau mari personalităţi ce au marcat istoria României: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă și mulți alții. Vasile Pogor a fost unul dintre fondatorii societăţii literare "Junimea" şi a găzduit multe dintre şedinţele acesteia. În această casă s-au pus şi bazele revistei „Convorbiri literare" (1867). Mai mult, în 1874, aici a fost găzduit Mihai Eminescu, reîntors de la Viena. El şi-a petrecut foarte mult timp în biblioteca lui Pogor, aici studiind şi creând.
 
Vasile Pogor a vândut casa Principesei Maria Moruzzi, în 1901. Aceasta a intrat în proprietatea fiului ei, istoricul și omul politic Gh. I. Brătianu. Când el a plecat la Bucureşti, în 1938, imobilul este închiriat Rezidenţei Regale. Odată cu venirea celui de-al doilea Război Mondial, casa a servit ca  sediu al comandamentelor trupelor sovietice, iar după 1945 au fost găzduite aici alte instituții, până în 1968, când au fost declarate monumente istorice cu destinația muzeu de literatură.
 
S-au făcut lucrări de consolidare şi reabilitare, în special a subteranelor, terminate în 1994, care au scos la iveală vestigii datând din secolele XVI-XVII. Familiile Coroi, Cerchez (tatăl și fiul), Pogor (tatăl și fiul), Moruzzi și Brătianu au dezvoltat pe trei niveluri actualele pivnițe. Conform cercetătorilor, camerele subterane au avut mai multe roluri: de refugiu, de tezaurizare sau de depozitare. Mai mult, s-au descoperit, prin săpături, locuinţe subterane ce datează din secolele XVI-XVII.
 
Casa Memorială Vasile Pogor
 
Muzeul literaturii din casa Pogor a fost inaugurat la 26 decembrie 1972.
 
Muzeul prezintă dezvoltarea literaturii române, în special pe teritoriul Moldovei, din 1800 până în zilele noastre. Expoziţie reorganizată şi inaugurată la 13 octombrie 2006, cu un patrimoniu de peste 20.000 de piese, muzeul parcurge, pe etape, literatura scursă în 150 de ani. În cele nouă încăperi şi două holuri ale casei Pogor, sunt prezentate perioadele personalităţilor Costache Conachi, Vasile Alecsandri, Alexandru Donici, Constantin Stamati, Alexandru Hrisoverghi, Salonul Daciei Literare, scriitorii paşoptişti şi unionişti, momentul fondării Societăţii Junimea, scriitorii junimişti, literatura de la Contemporanul şi Viaţa Românească, perioada Garabet Ibrăileanu, Masa Umbrelor, sala Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Alexei Mateevici, Calistrat Hogaş, perioada interbelică ( cu George Bacovia, Magda Isanos, Eusebiu Camilar), Nicolae Labiş. 
 
Ca obiecte specifice, muzeul deţine bastonul din lemn de abanos cu mâner de argint, al lui Costache Conachi; un tablou (Cap de dac) în ulei, semnat de Gh. Asachi; piese de mobilier care au aparținut lui Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, I.L. Caragiale, Iacob Negruzzi, Garabet Ibrăileanu, I.M. Melik etc.; oglinda de cristal, aparţinând lui I.L.Caragiale; un pian Steinway & Sons (model 1859), care i-a aparținut lui Duiliu Zamfirescu sau patefonul His Masters Voice, care a aparținut lui G. Ibrăileanu. În Sala Rarități, sunt expuse obiecte unice: inelul sigilar din aur, cu piatră roșie al lui Mihai Eminescu; ceasul de buzunar, din argint, al lui Ion Creangă; ceasul de buzunar, din argint, al lui Vasile Pogor; ceasul din aur al lui Eremia Grigorescu; cartea de rugăciuni – manuscris a principesei Maria Gh. Sturdza, născută Ghica – una din puținele cărți rămase din celebra Bibliotecă Miclăușeană; călimara din marmură a lui Mihail Kogălniceanu; cerceii din aur și ametist ai actriței Agatha Bârsescu; broșa din aur, confecționată dintr-o monedă a Veronicăi Micle și multe altele.
Printre altele, din patrimoniul muzeului mai fac parte tapiserii, tablouri din secolul al XIX-lea, manuscrise (Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu), fotografii originale, ediţii prime ale operelor scriitorilor pe parcursul a 150 de ani, obiecte ce au aparţinut junimiştilor (mobilier). 
La parterul casei se află biblioteca muzeului, acre conţine piese valoroase ale perioadei.
Muzeul are o activitate culturala neîntreruptă şi reprezintă un loc de adunare pentru iubitorii de cultură de formaţii diverse. Aici se organizează seminarii, conferinţe, dezbateri.
 
Arhitectura clădirii este reprezentativă pentru reşedinţele nobiliare de secol XIX, prin stilul neoclasic şi prin plan. Pe fontspiciul clădirii, ornamentat cu motive fitomorfe în basorelief, încă se păstrează stema familiei Moruzzi. Intrarea principală se evidenţiază printr-un peron lung, sub un peristil cu patru coloane toscane, deasupra cărora două semicoloane ionice decorează etajul cu balcon. Clădirea anexă a fost inaugurată în 1994 şi protejează intrarea în subsolurile casei Pogor.
 
Vasile Pogor s-a născut în data de 20 august 1833, la Iaşi, ca fiu al comisului V. Pogor şi al Zoei Cerchez. A studiat la pensionul Malgouverne din Iaşi, după care (din anul 1849) şi-a continuat studiile secundare, apoi cele juridice la Paris. După revenirea sa în ţară, a intrat în magistratură, lucrând ca membru la Tribunalul Iaşi (1857-1858) şi la Curtea de Apel Iaşi (din 1859). A participat la coaliţia politică care a complotat pentru detronarea lui Alexandru Ioan Cuza. După schimbarea regimului politic, Vasile Pogor este numit ca prefect al judeţului Iaşi (februarie 1866) şi deputat în Adunarea Constituantă din 1866. A deţinut apoi funcţia de prim-preşedinte al Curţii de Apel Iaşi (1869-1870, 1875-1876). Intră în politică, fiind membru al grupării „junimiste". După ce o scurtă perioadă deţine funcţia de ministru al cultelor şi instrucţiunii (20 aprilie - 23 mai 1870), Vasile Pogor va fi ales în mai multe rânduri ca primar al municipiului Iaşi (februarie 1880 - 26 aprilie 1881, 7 iunie 1888 - 7 iunie 1891, 30 mai 1892 - 11 noiembrie 1894). Ulterior, Vasile Pogor a fost şi deputat, devenind din anul 1891, membru fondator al Partidului Constituţional („junimist").
 
Casa Memorială Vasile Pogor
 
Foto: http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/

Preț intrare

Orar de vizită

Preț întreg: 3 lei (Expoziție permanentă)
Sala de rarități: 3 lei
Grupuri de peste 12 persoane de studenţi şi pensionari: 2 lei
Sala de rarități: 2 lei
Elevi (individual şi în grupuri - legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu
Sala de rarități: 1 leu
 
taxă filmare – 25 lei/30 minute
taxă foto – 10 lei/aparat
taxă foto/filmare ce necesită racordare la sursa de energie electrică – 100 lei/oră
Marţi - Duminică 10:00-17:00
Luni - închis

Date de contact:  str. Vasile Pogor nr. 4, 700110, Iaşi

Tel.: 0747.054.499

 

 

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii