Menu

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

Strada 9 Mai 2 Tulcea, România
Directie Adresa
 
 
 

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

De ce să vezi acest obiectiv?

Pentru că este cel mai reprezentativ muzeu al Tulcei pentru patrimoniul cultural naţional.

 • Este în Tulcea, Județ Tulcea
 • Construit în 1924
 • Inaugurat în 2000
 • Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară se află în unul dintre edificiile publice emblematice ale oraşului, în fostul sediu al Băncii Naţionale a României, o frumoasă bijuterie arhitectonică, cu valoare istorică...

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară
 • Constructor/ Autor: BNR
 • Cod monument Istoric: TL-II-m-B-05971
 • Condiții de vizitare: în timpul programului

Primul sediu al Băncii Naţionale a României a fost ridicat în str. Regina Elisabeta, nr. 148, în anul 1894. Cum Banca a primit în schimb de la primărie alt teren pentru a ceda acea construcţie, şi-a făcut un nou sediu între anii 1924-1928. Construcţia reprezintă astăzi un exemplu de valoare al arhitecturii naţionale româneşti, fiind un veritabil monument istoric ridicat la finalul perioadei de manifestare a curentului naţional. Clădirea are o compoziţie echilibrată şi este poziţionată într-o intersecţie, ceea ce-i oferă două laturi principale. Aici, BNR filiala Tulcea şi-a avut sediul până în 1999.

Apoi, clădirea-monunent avea să adăpostească Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, reprezentativ pentru această zonă a României. Patrimoniul muzeului este bogat, cu o valoare deosebită, şi reprezintă un fond etnografic inestimabil. Cele peste 8.000 de piese alcătuiesc colecţii de artă populara şi port popular, etnografie şi foto-document. Colecţiile sunt caracterizate de diversitate, muzeul reflectând un model cultural unic în Dobrogea, creat de convieţuirea dintre români şi celelalte popoare: aromâni, bulgari, turci, tătari, ruşi-lipoveni, ucrainieni, greci şi alţii.

Colecţia de Etnografie a muzeului adună un număr de peste 1.600 de piese ce relevă instrumentele folosite în practicarea ocupaţiilor şi meşteşugurilor tradiţionale. În domeniul creşterii animalelor şi vegetalelor, colecţia prezintă instrumentarul tradiţional, obiecte folosite în apicultură, pescuit, pomicultură, viticultură, prelucrarea seminţelor, agricultură, morărit , creşterea animalelor, vânătoare.
Prelucrarea materiilor prime a fost un subiect de interes pentru toate popoarele ce au locuit în acest spaţiu. Erau preocupaţi de obţinerea materialelor de construcţie, a obiectelor de uz casnic, confecţionarea de unelte, scule, instrumente, dispozitive, arme şi mijloace de transport. Aici putem vedea meşteşugurile tradiţionale ca: prelucrarea lemnului, a argilei, a pietrei, a vegetalelor (stuf, papură, paie). Mai departe, există domeniul prelucrării pieilor, blănurilor şi fibrelor. Aşa se obţineau piese de uz gospodăresc, împletituri şi ţesături decorative şi de port. Putem admira unelte, dispozitive, mecanisme şi mijloace folosite în industria casnică: de cojocărie, curelărit, cizmărie, tors, urzit, ţesut, cusut, împletit, meliţat şi multe altele. Această colecţie este încununată de mijloacele de transport folosite pe uscat sau pe apă: roaba, căruţa, sania, barca.

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

O colecţie interesantă, vie şi colorată este cea a ştergarelor. 2.385 de piese ce aparţin diferitelor popoare din zonă aşteaptă să fie admirate. Tradiţional, ştergarele din Dobrogea sunt elemente decorative de pus pe perete şi se întâlneşte la români, bulgari, greci şi ucrainieni. Se realizează la războiul de ţesut, din bumbac şi borangic. Motivele stilizate, geometrice, reprezintă o transfigurare artistică a naturii.
Există şi ştergare ale turcilor şi tătarilor, folosite în ritualul nunţii şi botezului, dar nu şi în scop decorativ. Aceste ştergare au motive tipic orientale, iar acestea sunt brodate cu mătase, cu fir metalic auriu sau argintiu.
Colecţia de ştergare de la muzeu cuprinde piese realizate începând din secolul al XIX-lea până astăzi.

Patrimoniul muzeului cuprinde o colecţie deosebită de vase de metal. Deşi mai mică (302 de piese), este foarte diversă atât din punct de vedere al materialelor utilizate (aramă, fier, argint, plumb), cât şi din punct de vedere al tehnicilor de confecţionare şi ornamentare. Vasele sunt foarte răspândite în zona dobrogeană, cât şi în întreaga lume balcanică. Au rol funcţional şi estetic.

Colecţia de covoare a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea are o valoare documentară şi artistică deosebită. Erau utilizate în scop decorativ în interioarele tradiţionale. Se realizau din lână, la războiul de ţesut şi erau de mai multe feluri: cele ce se puneau pe perete (paretar), cele ce se puneau peste piesele de mobilier (laicer), cele mari, care se pun pe jos sau pe pereţi (polog, scoarţă).
Motivele decorative sunt nenumărate şi se poate vedea evoluţia în timp, de la cele simple, la cele complexe. Motivele sunt geometrice, avimorfe, zoomorfe, florale sau antropomorfe şi sunt aplicate divers, de la stilizat la liber desenat. Cromatica variază între culori discrete şi culori tari.

O altă colecţie ce atrage atenţia este Colecţia Aromânească. Aromânii reprezintă populaţia autohtonă românizată din sudul Peninsulei Balcanice. Ei mai există şi astăzi în părţi din Grecia, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia şi Muntenegru. Aromânii au ajuns în sud-estul Europei în urma celor două războaie mondiale. Întâi au poposit în Bulgaria, de unde, în 1940, au ajuns în Dobrogea românească. Colecţia deţine 670 de piese reprezentând ţesături şi port popular, diferite de celelalte. Ei şi-au păstrat tradiţiile, lucru vizibil în motivele decorative distincte, dar şi în culorile folosite.
Şi costumul popular diferă destul de mult de ale celorlalte popoare balcanice. Este compus dintr-o multitudine de piese. Se evidenţiază printr-un simţ unic al valorilor plastice. La costumul popular se adaugă obiectele de podoabă, făcute din argint, într-o manieră străveche.

Patrimoniul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Tulcea este valorificat în expoziţia Multiculturalitate dobrogeană. În sălile expoziţiei sunt prezentate aspecte ale locuinţei tradiţionale româneşti (patul, lada de zestre, laviţa, războiul de ţesut, ştergare, laicere, scoarţe s.a.), aromâneşti (locuinţa – cort cu ţesăturile decorative specifice), slava (lijanca, iconostasul, samovarul, dulapul de haine) şi portul popular ale acestor popoare prezentate în muzeu. În ultimele două săli găsim elemente de interior orăşenesc ale Tulcei de început de secol XX.

Un alt spaţiu expoziţional este curtea muzeului, în acre sunt expuse aspecte ale practicării diferitelor ocupaţii tradiţionale: atelierul fierarului, atelierul meşterului tâmplar., atelierul olarului şi altele.
Pe parcursul anului, la muzeu sunt organizate expoziţii temporare legare de sărbătorile fiecărui anotimp: Tradiţii de primăvară, Paştele în credinţele românilor, Rodul pământului, Bogăţiile toamnei, Obiceiuri de iarnă.

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

Preț intrare

Orar de vizită

Adulţi: 6 RON
Copii, elevi, studenţi, pensionari: 3 RON
Ghidaj: 50 RON
Taxa foto: 15 RON
Taxa video: 30 RON
Vara
Marţi-Duminică: 8:00-16:00
Luni: închis

Iarna
Marţi-Duminică: 10:00 - 18:00
Luni: închis

Date de contact: Strada 9 Mai, intersecţie cu Strada 14 Noiembrie, Tulcea, nr. telefon: 0240.516.204.

 

 

 

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii