Menu

Colegiul Bethlen Gábor

Strada Bethlen Gábor 3, 515200 Aiud, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Colegiul Bethlen Gábor

 • Este în Aiud, judeţul Alba
 • Înfiinţat în 1622
 • Muzeul de ştiinţele Naturii este deschis turiştilor, cu taxă de vizitare

Istoria impresionantă Colegiului Bethlen Gábor (1613–1629) datează din mai 1622, când Dieta Transilvaniei întrunită la Cluj, a aprobat planul principelui Bethlen Gábor pentru înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior...

Colegiul Bethlen Gábor
 • Constructor/ Autor: Fernec Szalay, Károly Kos
 • Cod monument Istoric:
 • Condiţii de vizitare: parţial

Nobilimea dorea înfiinţarea acesteia la Cluj, însă voinţa principelui a fost hotărâtoare, aşa că instituţia, care urma să poarte numele de Academicum Collegium seu Gymnasium Illustre, a fost înfiinţată la Alba Iulia. Printre intenţiile principelui Bethlen cu înfiinţarea Colegiului a fost chiar înlocuirea faimoasei Academii din Heidelberg, distrusă în 1622 de către trupele imperiale.

Activitatea didactică a instituţiei a început în anul fondării, cu prelegerile de filologie clasică ale primului profesor invitat din străinătate, poetul Martin Opitz. Din dorinţa de a asigura un învăţământ de înaltă calitate, principele a invitat profesori de la universităţile din vestul Europei.

Colegiul a funcţionat la Alba Iulia până în 1658, când clădirea a fost distrusă de atacul tătarilor, fiind mutat temporar la Cluj. În 1662, principele Mihail Apafi (1661–1690) a mutat Colegiul la Aiud, într-o clădire existentă şi astăzi, „Palatul Bethlen", alipit incintei bisericii-fortificate (astăzi clădirea Muzeului de Istorie). Atunci, colegiul a cumpărat teren şi case şi vizavi de biserică, pe locul cărora au fost construite, în anii 1660, primele clădiri pentru învăţământ, aproximativ pe locul actual al clădirii principale.

În această perioadă, rectorul şcolii a fost medicul Ferenc Pápai Páriz (1649–1716), unul dintre cei mai cunoscuţi intelectuali ai Transilvaniei din acea vreme. În 1704, în perioada răscoalei antihabsburgice, trupele au incendiat oraşul şi Colegiul.

În 1716, rectorul Pápai Páriz a cerut ajutorul universităţii din Oxford şi regelui Angliei, pentru adunare de fonduri. Suma strânsă a fost depusă în bănci englezeşti, iar din dobânzi a fost construită între 1720–1743 clădirea colegiului mare, o clădire etajată, cu patru aripi în jurul unei curţi interioare dreptunghiulare.

Colegiul Bethlen Gábor

Secolul al XVIII-lea a reprezentat epoca de înflorire a colegiului, în această perioadă biblioteca şi diferitele colecţii (antichităţi, monede, de ştiinţele naturii, etc.) au primit numeroase donaţii importante, au predat profesori de reputaţie europeană şi a fost construită o nouă clădire pentru tipografie. În anul 1775 a fost ridicată clădirea „Colegiului Mic", cunoscută şi ca „Cetatea Bufniţelor" sau „Căminul de băieţi", astăzi aceasta fiind cel mai vechi corp al ansamblului. Între anii 1820 şi1830 s-a construit un corp nou, etajat, care a fost înglobat la sfârşitul secolului al XIX-lea în aripa sudică (spre biserică) a corpului principal în plan de L.

Perioada de înflorire a Colegiului a apus în timpul revoluţiei din 1848–1849. Orasul a fost atacat, au fost ucişe aproape o mie de persoane, a fost devastat şi incendiat colegiul, distruse colecţiile sale şi biblioteca de o valoare inimaginabilă. Faculăţile au fost mutate la Cluj.

După 1895 Colegiul a funcţionat cu şcoala primară, gimnaziul şi facultatea de Pedagogie, pentru formarea profesorilor gimnaziali. Au avut loc o serie de investiţii de amploare: între anii 1883–1885 a fost construită aripa estică (principală) şi a fost transformată şi aripa sudică, să semene cu cea estică. 

Colegiul Bethlen Gábor

Aripa estică are două etaje, ferestrele dreptunghiulare sau semicirculare, au chenare de tencuială, cu decor în stil neorenascentist. Faţada dinspre curtea interioară era deschisă prin arcade, care ulterior au fost vitrate. Ferestrele şi uşile încă mai păstrează medelele de epocă. Intrarea principală are un grilaj metalic bogat decorat. Modernizarea faţadei aripii sudice sudice a constat în decorarea cu pictură murală a sălilor, în sălile Muzeului de Ştiinţe Naturale de la primul etaj, şi într-o sală mai mică de lângă bibliotecă se văd şi astăzi. În 1896 a fost ridicată sala de sport, construită în stil neogotic, decorată cu contraforturi.

În 1922 au fost organizate serbări pentru aniversarea a 300 de ani de existenţă a Colegiului. Reforma agrară a naţionalizat majoritatea moşiilor Colegiului. Apoi, Colegiul a fost nevoit să vindă aproape în totalitate proprietăţile sale funciare rămase pentru a acoperi cheltuielile de salarizare şi costurile întreţinerii căminului. În 1948, după instaurarea comunismului, au fost naţionalizate toate imobilele rămase în proprietatea Colegiului prin două hotărâri de guvern, Colegiul fiind desfiinţat şi transformat într-un liceu pedagogic cu predare în limba maghiară, care a preluat şi corpul profesoral.

Denumirea de Liceul Gabriel Bethlen a fost interzisă în 1963, iar, în 1975, fosta academie cu trei facultăţi a fost degradată la rangul de liceu industrial. După schimbările din 1989, liceul devenise liceu teoretic, iar, în 1993, a fost denumit din nou Colegiul Gabriel Bethlen, în cadrul căruia funcţionează clase primare, gimnaziale şi liceale cu profil real, teologic, pedagogic şi grădiniţă.

Ansamblul clădirilor colegiului se situează pe colţul dintre străzile Moţilor şi Gabriel Bethlen. Din ansamblu face parte şi un parc dendrologic situat în partea vestică a parcelei pe un promontoriu, unde se află şi monumentul memorial Gabriel Bethlen. Clădirile din ansamblu cu cea mai însemnată valoare istorico-arhitecturală sunt clădirea principală, laboratoarele (fosta şcoală primară), şcoala primară actuală, hala de gimnastică şi căminul de băieţi („Cetatea Bufniţelor"). 

Colegiul a devenit, ca şi mărime, după ansamblul bisericii-fortificate, a doua construcţie a oraşului. Faţada în stil eclectic, cu pavilioane centrale şi de colţ, se înscrie în tipul palatelor administrative şi de învăţământ din perioada monarhiei dualiste. În perioada construirii, Colegiul de la Aiud era una dintre cele mai importante (şi bogate) instituţii de învăţământ superior din Transilvania, şi prin concepţia arhitecturală monumentală, conducerea ei a încercat să reprezinte şi acest statut.

Mobilierul de epocă a sălii festive s-a păstrat aproape integral, dintre care cele mai importante piese sunt cele două sobe monumentale din fontă şi tribuna sălii, susţinută de coloane din fontă. Mobilierul de expunere din muzeu de asemenea datează din secolul XIX.

Colegiul Bethlen Gábor găzduieşte n continuare Muzeul de Ştiinţe ale Naturii.

Colegiul Bethlen Gábor

 

Pret intrare

Orar de vizita

Expozitie de baza: Etajul I

Adulţi – 4 RON
Copii, elevi, studenţi – 4 RON

Taxa Foto/Video – 10 RON

Luni: închis

Marţi - Vineri: 08:00-16:00

Sâmbătă şi Duminică: 09:00-13:00

Date de contact: Strada Bethlen Gábor, nr 1, Aiud, Alba. Telefon: 0258 862569.

 

 

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii