DN17A , 727345 Marginea,
România
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.
Centru meşteşugăresc Marginea
-
Este in Comuna Marginea, judetul Suceava
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Comuna Marginea este situată în partea central-nordică a județului Suceava, la aproape 9 km vest de orașul Rădăuți, de-a lungul pârâului Sucevița...
-
Condiții de vizitare: permanent
Comuna Marginea este situată în zona de contact a Podișului Sucevei cu Obcinele Bucovinei, la o altitudine de aproximativ 450m. Formată dintr-un singur sat și aflată la intersecția DN 17A (Câmpu Lung – Rădăuți-Siret) cu DJ 209 (Păltinoasa-Solca-Putna), comuna Marginea este la intersecția a două căi de comunicații importante pentru județul Suceava și în calea traseelor turistice.
Olăritul a apărut ca o necesitate a oamenilor de a stoca produsele obținute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societății primitive prin posibilitatea stocării alimentelor și a preparării acestora. Prin natura amplasării geografice comuna Marginea este înconjurată de păduri, dispune de un sol argilos și este strabătută de apa râului Sucevița acestea fiind condiții fundamentale pentru acest meștesug în care lutul, apa și focul formează un triunghi magic.
Ceramica neagră produsă aici datează din neolitic. Ea a fost identificată în cadrul culturii Horodiştea – Floreşti, cât şi La Tene, care este perioada de înflorire a ceramicii negre geto-dacice. În secolele XII-XV, ceramica neagră cunoaşte o puternică dezvoltare, mai ales în nordul Moldovei.
În perioada comunismului, posesia unei roți de olar era considerată infracțiune, iar mulți olari au fost nevoiți să renunțe la acest meșteșug sau să-l practice pe ascuns. Înainte de prigoana comunismului, în Marginea erau peste 60 de familii de olari.
Olăritul este o muncă obositoare, necesitând forță, îndemânare și cunoștințe deosebite. Orice greșeală poat distruge vasul; de aceea, olăritul este un meșteșug rezervat în exclusivitate bărbaților, femeile ajutând la decorat.

Numărul olarilor din Marginea scade din generație în generație, meșterii bătrâni ducând secretul olăritului pe care l-au lucrat o viață întreagă în pământul. În prezent, o mână de oameni care au făcut din olărit un mod de viață, încearcă să ducă tradiția mai departe.
Ceramica neagră pentru care Marginea este cunoscuta în lume se obține printr-o tehnică preistorică de ardere înăbușită și ornamentare prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de râu. Acest procedeu folosit de olarii din Marginea este unic în lume. O ceramică asemănătoare se mai produce undeva în Mexic. Astfel de ceramică se realizează în prezent în atelierele de olărit ale familiei Magopat ce sunt cunoscute în întreaga lume fiind vizitate de un număr mare de turiști în fiecare an precum și de mari personălități.
Centrul de la Marginea a rămas până astăzi cel mai renumit sat din ţara noastră, care produce olărie neagră exact prin aceeaşi tehnică preistorică folosită chiar de daci. După o ardere oxidantă, în timpul căreia vasele devin roşii, se introduc în foc lemne de brad şi molid numite "fachii", după care toate gurile de încărcare şi descărcare ale cuptorului se astupă cu cioburi de oale, bălegar şi lut. Se produce astfel o ardere înăbuşită (reducătoare), care durează circa 10 ore şi în care oxidul de carbon penetrează pereţii vasului, determinând culoarea neagră în diverse nuanţe, de la cenuşiu la negru intens, în funcţie de distanţa de la focarul cuptorului, calităţile materialului folosit ca combustibil, etc.

Pentru ornamentare sunt şi acum folosite două tehnici: impresiunea şi lustruirea. Impresiunea se realizează printr-o rotiţă care se aplică pe vasul crud cu ajutorul căreia se realizează un decor constând din linii frânte sau un şir de romburi, denumit "zâmţ". Lustruirea se face cu ajutorul unei pietre de râu cu care se înscrie pe suprafaţa obiectului, într-o mişcare de dute-vino un decor compus îndeosebi din linii frânte şi spirale într-o multitudine de variante stilistice de un efect artistic deosebit.
Poate mai mult decât la alte categorii de ceramică, valoarea estetică a ceramicii negre constă nu numai în ornamentele care o împodobesc ci mai ales în însăşi forma dată obiectelor de creatorul lor. Vasele de ceramică confecţionate la Marginea încântă prin echilibrul proporţiilor şi eleganţa formelor.
Vizitând atelierul de ceramică situat pe şoseaua Marginea-Suceviţa, turiştii pot urmări întregul proces de obţinere a ceramicii prin mijloace tradiţionale (fără mijloace mecanizate): pregătirea lutului, prelucrarea la roata olarului, uscarea, decorarea şi arderea ceramicii în cuptoare.
În cadrul complexului de la Marginea se afla si un muzeu etnografic, amenajat într-o casă veche de peste 100 de ani, un adevărat loc de popas. Turiștii pot admira costumele populare din Bucovina, cu precădere din zona Rădăuți, folosite de locuitorii din zonă la cele mai importante evenimente din viata satului. De asemenea în muzeu mai pot fi găsite și obiecte de ceramică, țesături, împletituri, coșuri de nuiele, coliere din margele, ouă încondeiate, ouă cu mărgele. Arhitectura specifică locului este completată de covoarele de lână, confecționate manual de măinile iscusite ale femeilor din sat.

Date de contact: Comuna Marginea, judetul Suceava, nr. telefon: 0745.922.949.
|
M-ar interesa sa gasesc magazine cu ceramica Marginea aici, in Bucuresti.
Pana mai deunazi, in Auchan din AFI Cotroceni erau produse de la Marginea. Acum... au disparut! Muzeul Taranului Roman este in renovare.
Imi puteti da mai multe repere, va rog?
Multumesc!
Flori
0 0
Reply