Menu

Ateneul Român

Strada Benjamin Franklin 3 București, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Ateneul Român

 • Este în Bucureşti
 • Construit în 1885
 • Deschis turiștilor

Ateneul Român este un monument simbolic al Bucureştiului, o sală de concerte din București, unde se află sediul Filarmonicii „George Enescu"...

 • Arhirecţi: Albert Galeron şi Constantin Băicoianu, ajutaţi de Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino, Schwalbach
 • Cod monument Istoric: B-II-m-A-18789
 • Condiții de vizitare: parțial

Ateneul Român şi Grădina au fost făcute pe locul, care în 1730, aparţinea familiei Văcăreștilor, mai precis aici se afla livada lui Ienăchiţă Văcărescu.
Mihail Cantacuzino, spătarul Munteniei, considerat primul arhitect român, a ridicat în livadă o biserică a Episcopiei din Râmnicu Vâlcea, care mai apoi a fost distrusă. Apoi, a fost amenajată o grădină, în 1872 şi a fost numită Grădina Episcopiei. Grădina a fost încorporată Ateneului abia în anul 1888, fiind cunoscută sub numele de Grădina Ateneului.
Terenul pe care trebuia să se construiască Ateneul era al „Societăţii Equestra Română", care voia să construiască un circ, turnând o fundaţie rotundă. La recomandarea lui Charles Garnier, autorul Operei din Paris, planurile clădirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron, astfel încât să poată folosi fundația deja turnată.

Clădirea a fost inaugurată la 14 februarie 1888, deşi era parţial finalizată, din cauza lipsei de fonduri. Lucrările au continuat până în 1897
Între anii 1919–1920 clădirea Ateneului a fost folosită de autorităţile statului din acea vreme ca sediu al Camerei Deputaţilor. Pe 29 decembrie 1919, în sala mare a Ateneului, Camera a votat ratificarea unirii Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei cu România.
În perioada antebelică, în Grădinii Ateneului existau busturile care reprezentau mari oameni politici, de cultură sau artiști români, care nu s-au păstrat, fiind distruse în anii regimului comunist. Statuile de pe alei aparţineau lui Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, P.S. Aurelian, Ion Ghica, Traian Demetrescu, Dumitru Georgescu-Kiriac, Ienăchiță Văcărescu, Constantin Esarcu, Gavriil Musicescu, C. A. Rosetti, Vasile Urechea-Alexandrescu, generalulului Ioan Emanoil Florescu, Grigore Tocilescu, Gheorghe Dem Theodorescu, C. I. Stăncescu și Theodor Şerbănescu.
În 1924, cădirea a intrat în renovare şi s-au făcut inportante modificări: subsolul a fost transformat în două săli de cinema şi două săli circulare pentru expoziţii, aripa dinspre strada Episcopiei a fost împărţită în parter şi etaj. Lucrările au fost finalizate în anul 1928.
În 24 şi 25 august 1944, Ateneul a fost afectat de atacul sistematic din ordinul lui Hitler.

Edificiul, construit în stil neoclasic, cu decoraţiuni franţuzeşti de secol XIX, este înalt de 41 de metri, iar faţada are lăţimea de 48 de metri. Peristilul are şase coloane de 12 metri înălțime, identice în dimensiuni cu cele ale Erechteionului din Atena. Sub peristil există cinci medalioane, care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al României, Vasile Lupu și Matei Basarab.
În interiorul palatului existau săli de expoziţie, săli de proiecţie cinematografică, o bibliotecă, un depozit cu cărţi (aproximativ 10.000), o sală mare de conferinţe sau concerte şi Pinacoteca Statului. Din vestibulul de la parter, cunoscut sub numele de „Rotonda Ateneului", pornesc patru scări şi scara de onoare, realizate din marmură roz de Carrara, construite fiecare în jurul unui pilon şi formează, la palier, balcoane către rotondă. Scările conduc către marea sală de concerte. Sala mare de concerte are un diametru de 28.5 m, 16 m înălţime şi o capacitate aproximativă de 794 locuri. Deasupra lojilor, friza prezintă un decor format dintr-o frescă continuă, realizată în tehnica „Al Fresco", opera pictorului Costin Petrescu, între anii 1933 şi 1938.

Deasupra lojilor friza prezintă un decor format dintr-o frescă continuă, realizată în tehnica „Al Fresco", opera pictorului Costin Petrescu, între anii 1933 şi 1938. Este lată de 3 metri şi lungă de 75 şi prezintă 25 de scene reprezentative din istoria României:

 • Împăratul Traian intră în Dacia

 • Legionarii romani colonizează Dacia

 • Formarea poporului daco-roman

 • Straja romană

 • Invazia barbarilor

 • Începuturile poporului român

 • Statornicirea

 • Descălecarea

 • Statul militar

 • Statul administrativ — împărțirea dregătoriilor

 • Cruciada romînească

 • Ştefan cel Mare

 • Epoca de pace și credință

 • Mihai Viteazul

 • Începuturile culturii românești

 • Horia, Cloșca și Crișan

 • 1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu

 • Anul 1848 în Transilvania

 • Anul 1848 în Principate

 • Al.I. Cuza

 • Anul 1859 — Unirea Principatelor

 • Carol I — Războiul de Independență

 • Războiul întregirii naționale 1916-1918

 • Ferdinand I Întregitorul

 • Epoca de consolidare

În 1935, la initiațiva lui George Enescu, s-au străns fonduri pentru construcția orgii de concert, amplasată în fundalul scenei.
În 2000-2004, Ateneul a fost restaurat şi consolidat, fiind redeschis în 2005, cu ocazia ediției a XVII-a a Festivalului Internațional George Enescu.
Pe 21 martie 2007, cu prilejul marcării a 50 de ani de la semnarea, la la 25 martie 1957, a Tratatului de la Roma, care a instituit Comunitatea Economică Europeană, pe zidul Ateneului Român a fost așezată o placă spre a marca includerea acestui monument pe lista Patrimoniului European, aprobată cu ocazia Consiliului informal al miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, care a avut loc la Berlin, la 13 februarie 2007.
În prezent, în Grădina Ateneului este amplasată o singură statuie, cea a lui Mihai Eminescu, executată în bronz, în 1963, de sculptorul Gheorghe D. Anghel.

Preț intrare

Orar

 

Casa de bilete:

Luni    închis
Marţi - Vineri    12:00 - 19:00
Sâmbătă - Duminică    16:00 - 19:00
Matinee duminicale    10:00 - 11:00

Date de contact: Strada Franklin nr. 1-3, sector 1, Bucureşti. 021 315 68 75

 

 

Postat de Corina Matei
Comments (3)
 • Fratila Emil  - Am fost aici
  pe 16. Aug. 2013 am vizitat ateneul. din pacate insa fondul de cuvinte de care dispun e insuficient pentru a descrie in cateva cuvinte ce am vazut si mai ales ce am simtit in acele momente. trebuie vazut.

  am fost oarecum nepregatit pentru asemenea eveniment asa incat, cu aceasta ocazie au aparut si o serie de intrebari. de aceea as ruga pe cei ce stiu mai multe amanunte (mai multe decat pot gasi online) sa ma ajute sa-mi completez cunostiintele despre ateneu.
  ma intereseaza in mod special documente despre cand a fost bombardat ateneul, cine a bombardat ateneul, cat de mult a fost avariat in timpul razboiului, cand au disparut statuile din gradina ateneului, cand si cu ce fonduri a fost restaurat de catre noua administratie de dupa razboi.

  totodata as vrea sa profit de aceasta ocazie si mi-as permite sa va atrag atentia ca peristilul este sustinut de 8 coloane. sunt cele sase coloane vizibile din fata si inca doua coloane (aflate in spatele coloanelor...
 • Calin  - Mai concret???
  De ce nu se pot oferi date concrete? acest site, cesavezi cred ca este destinat turistilor interesati sa viziteze anumite obiective. In loc de tot bla-bla-ul instoric, cred ca mai utile ar fi informatii legate de zilele cand e deschis Ateneul, orele intre care se poate vizita, in ce conditii, pret bilet vizitare, daca sunt interdictii (facut poze, video, ce fel de bagaje sunt permise).
 • Andreea  - Cind se poate vizita?
  In concluzie, cind si cum se poate vizita Ateneul Roman ? Sunt anumite zile si ore ? Trebuie facuta vreo rezervare in prealabil ? Exista tururi organizate ?

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii