Menu

Muzeul Visarion Puiu

DJ155C , 617502 Mănăstirea Neamț, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Muzeul Visarion Puiu

De ce să vezi acest obiectiv?

Pentru că este un muzeu destinat unui nedreptăţit mitropolit de către regimul comunist.

 • Este în Vânători, Județ Neamţ
 • Construit în 1937
 • Inaugurat în 1998
 • Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.

Muzeul Visarion Puiu reprezintă o mică expoziţie în amintirea mitropolitului care s-a implicat în nenumărate activităţi de binefacere pe unde a trecut...

 • Constructor: mitropolitul Visarion Puiu
 • Condiții de vizitare: în timpul programului

Muzeul Visarion Puiu, alături de Casa Memorială Mihail Sadoveanu, se găseşte în clădirea construită în 1937, în timpul şi la iniţiativa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei (1899 - 1964) cu destinaţia de palat arhieresc. Casa a fost ridicată în imediata apropiere a Schitului Voievodina. Mitropolitul a locuit aici doar câţiva ani, până la plecarea sa în exil din 1944. Atunci, casa a rămas în administrarea Mănăstirii Neamţ, devenind ulterior casă de oaspeţi a Mănăstirii Neamţ.
În 1948, aici a venit Mihail Sadoveanu. Casa i-a fost dăruită, fiind confiscată de la autorităţile comuniste de la mitropolit. Sadoveanu a transformat-o în reşedinţa sa de vară şi venea aici cu familia şi prietenii. A locuit în această casă până în vara anului 1961. Casa a intrat sub administraţia Muzeului Literaturii Române. În 1977, clădirea a fost  retrocedată Mitropoliei, fiind în acest moment fiind administrată de către monahi. Ei au amenajat aici, pe lângă Casa Memorială Mihail Sadoveanu, un mic muzeu dedicat Mitropolitului Visarion Puiu.

Casei de la Vânători i-au călcat pragul şi marii oameni George Enescu, Dinu Lipatti, Maria Tănase, Richter, Valentin Gheorghiu. Vizitarea micului muzeu se face pe fundalul versurilor eminesciene şi a baladei lui Ciprian Porumbescu, Balada pentru vioară și orchestră.

Visarion Puiu, născut la Paşcani, pe 27 februarie 1879, a fost primul dintre cei trei copii ai lui Ioan şi Elena Puiu. Face Seminarul, iar în 1899, se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Aici întâlneşte marile personalităţi ale vremii, asistând la conferinţele lui Titu Maiorescu, Rădulescu Motru, Coco Dumitrescu-Iaşi şi mulţi alţii. Din 1902, acceptând propunerea lui Petre Gârboviceanu, directorul Casei Bisericii, lucrează ca funcţionar la Ministerul Cultelor. Aici, îl cunoaşte pe ministrul instrucţiunilor publice, Spiru Haret, care îşi avea biroul în acelaşi local.

În 1905, revine la Roman unde se călugăreşte. Doi ani mai târziu pleacă să-şi termine studiile la Academia duhovnicească de la Kiev, ca bursier. Se întoarce în 1908, când este trimis la Galaţi să slujească ca diacon la Catedrala Episcopală a Dunării de Jos. După nouă luni este hirotonit ieromonah, pe la propunerea episcopului Pimen Georgescu. Până în 1909 primeşte responsabilitatea de vicar al acestei Episcopii şi funcţia de director al Seminarului Sf.Andrei din Galaţi. Aici rămâne până în 1918. El se ocupă să refacă localul şcolii, afectat de staţionarea trupelor ruseşti. Apoi, organizează programa şcolară, în calitate de inspector al mănăstirilor din Basarabia. Concomitent a condus Societatea Istorico-Arheologică din Chişinău, precum şi Societatea Culturală a Clerului şi cea de binefacere a oraşului.

La 17 martie 1921, Visarion a fost ales episcop al Argeşului, fiind hirotonit arhiereu la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Această funcţie o va avea până în 1923, când este numit Mitropolit de Bucovina, cu reşedinţa la Cernăuţi.
Ajunge la Bălţi, unde are o intensă activitate: ctitoreşte catedrala Episcopală "Constantin şi Elena", ridică un măreţ palat episcopal, organizează şcoli teologice, tipografii, Casa de Ajutor a clerului, Ateliere bisericeşti pe lângă mănăstiri. Mai mult, restaurează 397 biserici şi 40 de case parohiale, o fabrică de lumânări, un Sanatoriu şi multe altele. Se implică şi în viaţa obştei, cu scopul îmbunătăţirii vieţii locuitorilor oraşului: alimentarea cu apă şi curent electric, dezvoltarea transportului feroviar, canalizarea, construirea unui aerodrom, un abator, o baie publică, o maternitate, etc.

Din Cernăuţi, la 14 septembrie 1939, Visarion îi trimite lui Stalin o scrisoare în care îi spune că Biserica este o instituţie fără frontiere, iar sentimentul religios nu poate fi distrus de persecuţii. După acest lucru, el a fost pensionat forţat şi înlăturat din scaun la 1 iunie 1940. Apoi, el se retrage la Mănăstirea Neamţ, la casa sa de odihnă de lângă Schitul Vovidenia. Iar în 1942 pleacă, pentru a conduce Misiunea Ortodoxă Română în Transnistria. La 14 decembrie 1943, Visarion se întoarce aici, misiunea ajungând la final. Dar în 1944 se mută la Bucureşti. În timpul bombardamentelor a plecat la mănăstirea Cernica, de unde în august 1944 va pleca la Zagreb, în Croaţia, ca delegat al Patriarhiei Române la sfinţirea unui episcop ortodox. Decide să nu se mai întoarcă în ţară.

Pleacă la Viena, unde este închis într-un lagăr în Tirol, la Salzburg. Eliberat, pleacă în Italia în 1945, fiind găzduit de Institutul Don Calabria la Mănăstirea Maguzzano. În 1947 pleacă în Elveţia, iar în 1949 se lasă convins de reprezentanţi ai comunităţii române din Paris să se mute în Franţa. Ajunge la Paris şi înfiinţează prima Episcopie Ortodoxă Română din Occident, pe care el însuşi o va conduce.
În tot acest timp, în România se făceau cercetările regimului pentru judecarea celor vinovaţi de dezastrul ţării. În luna mai 1945, la Tribunalul Poporului din Bucureşti, se afla un tabel cu 302 persoane cercetate ca fiind "criminali de război", listă pe care figura şi Visarion Puiu. La 20 februarie 1946 a avut loc şedinţa publică de judecată, iar a doua zi s-a pronunţat sentinţa-condamnat la moarte. A făcut recurs, însă degeaba, deoarece inclusiv Sfântul Sinod al B.O.R.din 28 februarie 1950 a luat hotărârea de a-l caterisi trădător al "intereselor poporului".

Abia după 40 de ani de la condamnarea la mitropolitului, Sinodul B.O.R., acelaşi care odinioară la condamnat, a anulat nedreapta hotărâre din 1950, ridicând pedeapsa caterisirii şi reabilitându-l. A fost înmormântat la Mănăstirea Neamţu, acolo unde şi-a dorit, pe 25 septembrie 1990.

Preț intrare

Orar de vizită

Adulţi: 4 RON
Copii, elevi, studenţi, pensionari: 2 RON
Marţi-Duminică:
09.00-17.00(octombrie-martie);
10.00-18.00(aprilie-septembrie);

Date de contact: Lângă Schitul Voievodina, Vânători, jud Neamţ.

 

 

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii