Menu

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

Strada Mircea cel Bătrân 30 Constanța, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Biserica Greceasca Metamorphosis Constanta

De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că, deşi este un obiectiv de mici dimensiuni, biserica este dovada seculară a convieţuirii diverselor comunităţi etnice în Dobrogea.

 • Este în Constanţa, Județ Constanţa
 • Construit în 1865-1867
 • Poartă Hramul „Schimbarea la Faţă”
 • Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

 • Cod monument Istoric: CT-II-m-A-02826
 • Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
 • Sărbătoare anuală: 6 August (Schimbarea la Faţă); 27 August (Sfântul Fanurie)

Biserica Greacă Metamorphosis cu hramul „Schimbarea la Faţă” este situată în municipiul Constanţa , fiind un frumos obiectiv arhitectonic al Dobrogei, regiune caracterizată de multiculturalitate. Biserica marchează înfiinţarea primului lăcaş de cult creştin din Constanţa. Lăcaşul a fost ridicat datorită contribuţiei coloniei greceşti din oraş, între anii 1865-1867, chiar dacă pe faţadă este indicat anul 1868. Planul construcţiei a fost proiectat de arhitectul grec Iani Teoharidi, după ce sultanul Abdul Aziz a aprobat lăcaşul.

Structura bisericii a fost proiectată astfel încât să îndeplinească normele dimensionale impuse de Constantinopol. Astfel, biserica a fost construită fără turle, una din condiţiile obligatorii fiind înălţimea; aceasta nu trebuia să depăşească în plan vertical minaretul geamiei din Constanţa. Construit din cărămidă şi marmură albă adusă din Grecia, obiectivului i-a fost adăugat, în 1947, în partea dreaptă un turn-clopotniţă cu o semicupolă care se sprijină pe coloane scurte. Acest element însă tulbura simetria faţadei, împărţită în trei registre verticale prin doi pilaştrii cu capitel.

Spaţiul interior al bisericii este de tip sală, divizată atât longitudinal, cât şi transversal, prin stâlpi poligonali cu capitel fitomorf. Stâlpii sprijină o arcadă şi, pe trei laturi, există balcoane. Pictura iniţială a fost realizată de un meşter adus de la Muntele Athos, Aghiograf. Picturile deteriorate au fost înlocuite după 1984. O icoană importantă este cea a Sfântului Fanurie, un sfânt iubit de ortodocşii greci. De-a lungul timpului, enoriaşii au donat bisericii obiecte valoroase aduse din Constantinopol şi Veneţia.

Biserica Greacă a fost martoră unui eveniment istoric important astfel încât pe 23 noiembrie 1878 aici s-a organizat primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile armatei române în luptele pentru independenţa naţională (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova, dar şi pentru revenirea Dobrogei ca parte a României. În prezent, Biserica Greacă are statut de parohie mixtă româno-elenă, după ce, în 1974, din cauza lipsei de fonduri şi a stării avansate de deteriorare, Comunitatea Elenă a cerut aprobarea Parohiei Române ca lăcaşul să aparţină Bisericii Ortodoxe Române. Slujbele se ţin atât în limba română, cât şi în limba greacă. Există două sărbători anuale importante: una, cea pentru sărbătorirea hramului ortodox al bisericii „Schimbarea la Faţă", iar cea de-a doua, a Sfântului Fanurie, pentru comunitatea grecească.
 

Date de contact: Str. Mircea cel Bătrân Nr. 36, Constanţa, Jud. Constanţa.

 

Postat de Irina Carlan
Comments (23)
 • parfum de femeie  - Metamorposis
  Calatorule,oprestete din drumul tau,deschide usa acestei biserici pe care Domnul nostrum

  Isus Hristos a scluptato in interiorul sau,cu har divin din marmura de Cararra, sa se bucure de ea,inimile noastre,prin iubire neconditionata,ca in plan spiritual sa simtim metamorfoza din interiorul nostrum,sa daruim mai departe frumosul din noi...
 • libra  - iubirea
  si daca...,asi gasii doua palme facute caus,in care sa-mi pun cu incredere obrazul,sa plang si sa plang cu lacrimi amare,toate durerile,tristetile,greselile mele,frumusetea tinererii care s-a dus precum o magica pulbere din stele,luate de adierea vantului de primavera si,dusa acolo departe in spatiu si timp, in cetatea in care ne asteapta numai ea,doar ea, IUBIREA.Si daca.....
 • libra  - parfum de femeie
  La ceas de seara,in miez de vara,pasii m-au condus in locuri incarcate de istorie,de povesti de viata stiute si nestiute de noi.Poate nu asi fii putut sa ma bucur de frumusetea lunii oglindita in mare,de podul de argint facut din praful de stele care ajungeau aproape de mal,de superbele voci ale cantaretilor de opera,de frumoasa melodie,,parfum de femeie,,de xaxofonul micutului cu ochii albastrii,precum marea dimineata devreme cand soarele este deja sus pe cerul albastru,stralucind ca o nestemata.M-am bucurat de minunata biserica greceasca in care am simtit o inalta vibratie,de rasul cristalin,ca un clopotel de argint al unui copil de trei ani care facea catedrala sa vibreze ca o harfa si, intr-o seara,mai tarziu,pasii m-au dus in aceleasi locuri magice mie,m-am asezat pe aceeasi banca din foisor,unde nu mai era nimeni,doar eu,o lacrima m-ia cazut pe mana,refuzam a crede ca timpul se comprimase atat de repede,am simtit metamorfoza din nauntrul meu,durere,dar mai apoi bucuria de f...
 • libra  - calatorule
  S-ar putea sa ne fii intalnit intr-o buna zi pe strada,cititorule,dar nu ne-am vazut.Eu eram femeia aceea pe langa care ai trecut ingandurat,ori senin,dar cu siguranta indiferent,privind trotuarul murder,sau fata sprintara ce trecea la in metru noi/Eram acolo,femeia caruia nu i se daruia nici macar rareori un suras,macar amabil,Domol cu ochii in pamant,cu o mana in buzunar,pasesc mai departe,iar oamenii se prefac ca nu ma vad.Se prefac ca n-as conta pt.ei.Sunt aici,langa ei,langa tine,zi de zi.As putea sa fac sa ma vezi,sa-ti atrag atentia.E doar vina mea,prefer sa alunec pe strazi,tacuta,sa ma plimb... si azi si maine si,cum umblu mere cu ochii plecati,n-ai sa deslusesti vreodata tristetea din ochii mei mari si nici sa intuiesti iubirea atarnata de genele mele plecate.
 • libra  - 1 decembrie
  LA MULTI ANI ROMANIA si celor care vegheaza zii,noapte,cu profesionalism,vigilenta si determinare , somnul lin al frumosilor nostrii copii, nepoti,pentru ca ei sunt porumbeii pacii, al acestui popor.
 • libra  - povestea bobului de grau
  Cineva,candva,dedemult,a luat in bob de grau si l-a rasadit in pamant.I-a urat sa creasca mare,sanatos si frumos si sa dea rod bogat..Bobul de grau a prins viata,a inceput sa creasca putin cate putin,si-a scos capusorul firav din pamantul reavan,a respirat aerul curat al diminetii,a privit la pritenul sau soarele care deacum inainte ii va trimite razele sale sa-l incalzeasca ca sa creasca mare.Dar ce sa vezi,nori negrii se apropriau cu pasi mici,adusi de vant.Bobul de grau inspaimantat a vrut sa fuga dar nu stia unde1Si asa micul bob de grau, a ramas pe pamant fara sa mai creasca.Inzadar prietenul sau soarele,ii trimetea zi de zi,razele sale pline de caldura.El ramasese aici,pe pamant dar frica de norii cei negrii l-au impiedicat sa se dezvolte,sa creasca mare.Ramasese doar ,,firavul bob de grau,,- nu cunoscuse ascensiunea dezvoltarii sale.Acela sunt EU.
 • libra  - mos nicolae
  Astazi,mos Nicolae m-a scos la plimbare pe strazile orasului cu un scop precis,o fetita dragalasa cu o imaginatie bogata care, cu nerabdare il astepta pe mosul cel darnic.Casuta ei de ciocolata, se afla undeva sus,la inaltime,intre cer si pamant.Acolo unde locuiesc pasarile cerului,pescarusii veniti dinspre mare,adusi de vantul cel jucaus.Dar vai,drumul spre casa ei,era intunecat si rece,lipseau frumoasele podoabe specific sarbatorilor magice de iarna care iti incanta ochii si sufletul cel rece.Usa casei fetitei din poveste s-a deschis larg,doi ochii mari si patrunzatori m-au privit curioasa.Nerabdatoare s-a uitat in cutia fermecata incantata de micile daruri trimise de tine, mos Nicolae, apoi m-a luat de mana.m-a dus la fereastra casei sale sa-mi arate strada neampodobita.Era trista fetita.Oare dece,pe strada cu casuta din ciocolata,mos Nicola n-a facut o magie de ziua lui ...sunt trista tare.Nui nimic,cand vine seara stelele seaprind pe cerul de catifea oglindindu-se in ochii c...
 • libra  - mos nicolae
  ....peste timp,fetita din casuta de ciocolata,va povestii mai departe,altcuiva,despre tine....
 • libra  - aripi de flutur
  Intr-o minunata zi de vara,pasii m-au indreptat spre biserica Metamorphosis,hotarata sa ma impac cu Dumnezeul nostrum,al tuturor care cred in el,sfios am pasit pragul bisericii.Curioasa m-am uitat roata in jurul meu si,am simtit ca sunt acasa,o mare emotie interioara mi zbatea in piept,ca un fluture care dansa gratios pe o floare care isi desfacuse petalele,sa-i dea lui, fluturului voie sa se odihneasa. Imi venea sa plang in hohote pentru vina ce I-o adusesem lui,nu celorlalti, celor deaici de langa noi,s-au mie.Preotii si cei care cantau la strana erau minunati-priviti prin ochii mei-.Aici,vin deobicei, oameni frumosi in interiorul lor atrasi nu doar de energia spirituala cat si,de istoria lui,al lacasului de cult.O minunata comuniune al mai multor nationalitati,unite sub acelasi acoperis al credintei. Dar Dumnezeu m-a pus la incercare,din nou.Sa-mi incerce credinta,tot prin oameni,desigur.Poate ca sa vad si, partea intunecata a fiintei noastre,care nu tine cont de nimeni si ni...
 • libra  - aripi de flutur
  si nimic.Si intr-zi, am fugit speriata,sa uit,nu sanfrunt uratul,nu,nu am intors privirea inapoi pentru ca,lasasem acolo iubirea.Eu,ca o frunza ratacita de vant,imi urmez calea.
 • libra  - porumbita
  Sub strasina casei tale,si-au facut cuib cateva perechi de porumbei,s-au obisnuit cu locul unde isi facusera cuib,parca stiind ca stapanul casei,este bun,sensibil,inteligent,generos,ca,niciodata nu-i v-a alunga deacolo.Si a venit acea zi, cand porumbeii au chemat porumbitele,prin tril de dragoste sa se contopeasca,ca semn al iubirii lor,sa aduca pe lume,rodul iubirii .A mai trecut un timp,puii au iesit din ou,curiosi priveau in jurul lor,asteptandu-si parintii care,zburau neobositi zi,noapte,in cautarea hranei.Ei,puiutii,au crescut mari la randul lor, au asteptat acea zi,cand trilul dragostei ii va unii din nou,o alta generatie va venii pe lume.Intr-o frumoasa zii de iarna,un pui curios si nerabdator,a iesit din cuib,si-a intins larg aripile dar vantul rece de iarna nu l-a ajutat deloc sa zboare.Eu,care treceam pe acolo,l-am luat in causul mainilor mele,l-am mangaiat sub privirea mamei sale,porumbita,l-am lasat jos iar el,a luat-o in zbor nu spre cuibul sau,ci pe aleea casei noast...
 • tres  - porumbita
  ci pe aleea casei noastre.Priveam trista zborul sau,lacrimi ca niste picaturi de ploaie se prelingeau pe obrazul meu,si eu,eram precum o porumbita care isi pierduse perechea,undeva acolo unde se afla - iubirea -.Ancorata in aceasta profunda si definitive iubire.Intr-o buna zi,imi voi desface si eu,larg aripile,voi zbura acolo,departe,tare departe,ducand frumosul din mine...,doar IUBIREA.
 • libra  - ce este frumusetea
  Astazi,m-am intalnit cu un inger,venise la mine adus de tristetea din inima mea,sa ma incurajeze.Numai un suflet curat,te poate vedea curat,plin de frumusete.Ce este frumusetea-un etalon al personalitatii noastre- Poate , acea forma fara continut.Nu,frumusetea este precum un splendid curcubeu,pe cerul albastru,ca un rasarit de soare,ca o eclipsa de luna,precum bolta incarcata de stele,de marea de turcoaz,unde pescarusii danseaza gratios,in zborul lor,ca niste balerine.Trebuieste sa ai simtire a vedea frumosul in arta - in scluptura,muzica,pictura,dans,arhitectura cat si,in superba noastra tinerete.Universul a creat perfectiunea,frumusetea,pe care noi oamenii,sa o transcedem in realitate.Dar din aceste nestemate,v-a ramane cu adevarat..... DOAR FRUMOSUL DIN NOI.
 • close  - ultimul rege
  O viata,un destin,ultima pagina scrisa in cartea de aur al istoriei Romaniei.
 • libra  - sarbatori de craciun
  Oare,am uitat sa ne bucuram de frumusetea sarbatorilor de iarna,de primii fulgi de nea,de impodobirea bradului,de bucuria cumparaturilor din preajma Craciunului,de cadourile facute pentru cei dragi noua,de pregatirea bucatelor,de emotia asteptarii celor dragi noua in ziua de Craciun.Anii si-au pus ampreta asupra noastra,atata fizic cat si psihic,incat aceste zile deosebite, in care totul in jur este o poezie,o vibratie venita din interior,sa transceada in jurul nostrum - privesc oamenii din jurul meu,le privesc chipurile, pe a celor tineri cat si pe a celor in varsta,cata tristate,deprimare pe chipurile lor,priviri fara viata,fara stralucire,nici in zambet nici un suras-.Cine suntem noi,oare.Oameni sau umbre care trecem nepasatori unii pe langa ceilati chiar daca ne cunoastem din vedere,.Au uitat sa-ti ureze sarbatori cu bine s-au nu vor sa o faca.Mos Craciun,te rog,da stralucire inimilor noastre impietrite in aceasta luna magica. fa-ne si pe noi tineri,cu inimi de copil.
 • libra  - am obosit
  AM OBOSIT...Am oboist sa ma scuz,sa dau explicatii si sa incerc sa inteleg.Am oboist sa nu ,, fiu auzita,, atunci cand incerc sa spun ceva.Am oboist sa-mi fie pus sub lupa fiecare gest,fiecare cuvant,fiecare actiune,mereu.Sa ma simt vinovata pentru nimic.Am oboist sa vorbesc dar si sa tac,mereu.Am oboist sa vreau si sa nu pot,sa dau doar eu si sa primesc in schimb doar resturi,firimituri.Am oboist sa vad atatia oameni orbi,sa intend mana,sa le zambesc, si sa-ti raspunda cu spatele.Nimeni nu stie ca un zambet poate ascunde de fapt,lacrimi.Am oboist sa visez,sa sper,sa cred....am oboist...
 • libra  - libra
  erata - am obosit ....
 • libra  - definitia imposturii
  Te intalnesti cu ea,nu o recunosti,are chip luminos, o voce melodioasa,un ton jos,o sensibilitate aparte,o privire directa,,patrunzatoare,admiratie neconditionata,uneori,fara invidie s-au ura; n...u, n....u, impostura cultiva minciuna in esenta ei, se indentifica cu ea insasi,are chip urat,sensibilitate doar a trairilor sale,o privire incarcata de ura cronica si inreversibila,cuvinte cu dublu inteles[ pervers ],INCARCAT DE TRUFIE pentru cei pe care ii uraste,pana in cea mai mica particular a finite sale.Aceasta este impostura cu chip de om. Doamne,fereste-ne pe noi,da-ne din lumina ta........,cultiva in noi sensibilitatea rationala.
 • close  - erata
  erata - fiintei sale...........
 • libra  - Voi,noi,eu,tu
  -.aceasta lume- ne lamentam cand viata ne incearca cu micile ei obstacole,ne prabusim in abisul tristetii,depresiei,echilibrul nostrum interior se disipeste in mii de particule emotionale fara a mai vedea frumusetea timpului care-a trecut,in care Dumnezeu si-a pus ampreta lui unica pe fiecare dintre noi.Destinul ni-l construim noi,scanteia divina se daruieste.Oare cati dintre noi,constientizam oportunitatea acestui dar unic- foarte putini dintre cei multi-Poti fii intelligent,puternic,sa detii abilitati multiple prin efort si vointa si cu toate acestea un mic bulgare de zapada sa te intoarca din drumul tau,sa faci o drama din micile obsacole din viata ta,sa uiti de celelalte oportunitati pe care le-ai avut de-a lungul vietii tale unice.Bucurate de putinul pe care il ai,daruieste cu smerenie din preaplinul pe care-l detii,orgoliul puterii se masoara cu timpul- trufia cu inima.
 • libra  - de ce...
  ... se urasc oamenii,ce frustari interioare genereaza aceasta traire,lipsa de educatie,de cunoastere al proprielui sine- de ce...,ne intalnim fata in fata,stim ce ganduri nutrim unul fata de celalalt,in loc a ne ignora reciproc,calau-victima,zambim subtire in coltul gurii,ne imbratisam ca doi buni camararzi,bucurosi de revedere- calaul mocnind de ura- victima,lasa si slaba de-a intoarce spatele urii.Da,o sibioza a acelor trairi,nici unul nu are verticalitate,tarie de caracter,se pare.Cum faci sa te aperi de raul de langa tine, sa-l ignori,nu este o solutie, permanent trebuie sa stai in stare de veghe,sa nu lasi garda jos,nici-o clipa...de ce....
 • libra  - din cupa intelepciunii
  MAXIME de la altii adunate- CEI care se aseamana se au totdeauna la inima,insa cel ce este diferit nu-l inghite pe cel ce nu-i seamana.Vorbe ca acestea au foarte putini ascultatori pentru ca au ceva neobisnuit in ele Daca vei ierta mere,oamenii se vor obisnuii sa te raneasca.CAND de la viata primesti multe palme ajunge sa-ti fie frica si de-o mangaiere.NU vei fii judecat niciodata de un om mai bun decat tine,cei care judeca sunt de fapt cei care isi urasc propriile lor greseli.NU JUDECA Fiecare din jurul tau duce o lupta pe care TU nu sti nimic...Daca un om te iubeste,va fi langa tine,fara sa-i ceri si fara sa faci eforturi ca sa-l pastrezi.DACA o relatie trebuie sa fie SECRETA,n-ai ce cauta in ea.POARTA-TE cu prietenii cum faci cu picturile.Aseaza-le in lumina cea mai buna.
 • libra  - cauta si vei gasi cheia secretului
  NAPOLEON HILL- De la idee la bani - ... secretul este relevant numai celor care vor cu adevarat sa-l descopere.Cheia este la vedere.SECRETUL are un pret,el nu poate fii daruit nici cumparat cu bani,o parte se afla in posesia celor pregatiti sa-l descopere. ,, Singura putere care va poate aduce succesul ,este puterea mintii dumneavoastra,,. Multumesc

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii