Menu

Mănăstirea Lainici

DN66 , România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Mănăstirea Lainici

 • Este în Bumbeşti Jiu, Județul Gorj
 • Construită iniţial în sec XIV; noua biserică a fost ridicată în 1990
 • Poartă Hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
 • Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

Mănăstirea Lainici, situată într-un cadru natural spectaculos, este inedită prin cele două biserici suprapuse, dedicate celor două perioade diferite din istoria Bisericii şi poartă întâmplările a şapte secole de existenţă...

 • Cod monument Istoric:
 • Trasee amenajate: da
 • Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult. La mănăstire se oferă văluri.
 • Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului şi a tuturor sărbătorilor importante

Mănăstirea Lainici se află în mijlocul Defileului Jiului, între şosea şi apele râului. Mănăstirea poartă hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi aparţine de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Mănăstirea era izolată, se ajungea la ea foarte greu, până în 1880, când a început construcţia drumului prin defileu, terminat în interbelic şi asfaltat prin anii '50.

Multe lucruri nu se cunosc despre Mănăstirea Lainici. Numele mănăstirii nu se ştie clar de unde vine, însă există două ipoteze plauzibile: prima, că vine din greaca veche, unde "laonos" înseamnă "de piatră" şi poate face referire la "trecătoarea din munţii de piatră"; a doua ipoteză spune că termenul derivă din numele unui trib geto-dac, al "Lailor", din zona Sarmisegetuzei.

Şi începuturile mănăstirii se pierd în timp, nimeni nu ştie când a fost ridicată. Tradiţia începe să povestească din secolul al XIV-lea, când Sfântul Cuviosul Nicodim de la Tismana a fost trimis în Țara Românească pentru a susține ortodoxia și pentru a da un suflu nou bisericii. El s-a așezat într-o peșteră lângă mănăstirea Lainici, care se pare că exista deja, din acelaşi secol.
Documentele oficiale care atestă Mănăstirea datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Mănăstirea Lainici i-a atras atenţia împărătesei Maria Tereza, care, deşi nu era în Imperiul Austro-Ungar, a ordonat distrugerea lui în marea campanie antiortodoxă de la jumătatea secolului al XVIII-lea.

În 1780, Schimnicul Atanasie vine de la Tismana la Lainici și donează mănăstirii o moșie, apoi adună de pe văile munților o obște de 30 de călugări. După moartea sa, câţiva boieri refac schitul, din piatră, cu ziduri groase de până la un metru, în anii 1810. În 1817, aici vine să se ascundă de turci pandurul Tudor Vladimirescu, împotriva cărora a luptat în războiul ruso-turc dintre anii 1806 și 1812. Căutându-l, turcii au devastat așezământul și, negăsindu-l pe Vladimirescu, l-au decapitat pe călugărul Maxim, risipind obștea.

Mănăstirea de astăzi a fost refăcută din vechiul aşezământ, în perioada 1817 - 1847, de boierii din regiune. Acest fapt a fost descoperit în urma cercetărilor istorice riguroase, deoarece pisania indică anul 1817. Fundaţia bisericii e mai veche, etapele de constucţie, în număr de trei, diferă ca datare. S-a descoperit că iniţial exista numai altarul şi naosul, apoi s-a adăugat pronaosul şi mai târziu pridvorul. Pridvorul a fost folosit ca necropolă pentru ctitori. În 1860, s-au realizat deosebitele frescele interioare şi un iconostas compus din icoane în stil bizantin. Se mai păstrează şi astăzi.

În Primul Război Mondial, mănăstirea a fost devastată şi profanată de trupele germane, care au intrat cu caii în biserică. Au furat tot ce era de preţ, inclusiv clopotele. Şi azi se mai păstrează scrijelite pe pereții din altar numele unor soldați și ofițeri care au dormit acolo și au profanat biserica. Arhiva mănăstirii, care era de 16 metri liniari, a fost arsă, precum dovedesc documentele vremii. Cimitirul a fost şi el devastat, mormintele rămânând neidentificate până azi.

În 1929, un grup de şase călugări a fost trimis de la Mănăstirea Frăsinei, avându-l stareț pe Cuviosul Visarion Toia. El a refăcut lăcaşul şi a construit apoi clădirile necesare. A introdus viață de obște cu un regim ascetic sever, întocmai ca la Mănăstirea Frăsinei. Biserica începe să fie din ce în ce mai căutată de oameni, datorită seriozității, disciplinei duhovnicești și slujbelor care se săvârșeau aici.

La venirea regimului comunist, a început construcţia căii ferate Bumbești-Jiu - Livezeni și modernizarea drumului, în 1947. Muncitorii au ocupat abuziv mănăstirea timp de zece ani, când au plecat cu greu. În 1961, biserica este desfiinţată, dândui-se titlul de "casă de oaspeți". Pe uşi s-a pus un lacăt ce a stat acolo până în anii '70. În 1975, starețul P.C. Arhim Caliopie Georgescu, a făcut câteva îmbunătățiri în viața mănăstirii, iar după 1983, când novicii începuseră să se adune,  a introdus din nou rânduielile ascetice monahicești.

După Revoluţie, în 1990, Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Nestor al Olteniei a pus piatra de temelie pentru bisecia mare, catedrala. Catedrala este inedită prin planul său arhitectonic, cuprinzând două biserici suprapuse, lucru impus de planul înclinat al terenului, dar şi prin tematica iconografică: biserica de la demisol este destinată Bisericii din Catacombe, pictându-se viața creștinilor de la anul 1 până la anul 313, iar în biserica de la nivelul superior sunt marcate cele mai importante momente din istoria bisericii creștine, cu cei mai reprezentativi Sfinți din toată lumea și din toate timpurile, ca o cronologie și universalitate creștină.

În aceeaşi perioadă s-a construit un nou corp de cilii, o trapeză pentru hramuri si sărbători mari şi gardul de piatră spectaculos, care înconjoară mănăstirea. S-a ridicat şi un zid împotriva inundațiilor pe o lungime de un kilometru.

Pe 23 iulie 2006, la Lainici s-a adus, de la Muntele Athos, o copie a Icoanei făcătoare de minuni "Grabnic Ascultătoarea", icoană executată special pentru mănăstirea Lainici. Este a cincea copie care s-a făcut în ultimii 100 de ani în toată lumea.

Pe 10 aprilie 2009, după 109 ani, au fost găsite moaștele sfântului Cuvios Irodion Ionescu, cel care a fost stareţul mănăstirii ( între 1854 -1900), duhovnicul sfântului Calinic "Luceafărul de la Lainici", cum a fost supranumit. Sfântul Cuvios Irodion Ionescu este ultima verigă a lanţului neoisihasmului românesc din secolul al XIX-lea. S-a stins din viaţă pe data de 3 mai 1900, iar după 7 ani s-a dezgropat şi s-au găsit moaştele, după care s-au pus înapoi în mormânt. De atunci nu s-a mai ştiut nimic.

Date de contact: la 25 km distanţă de Petroşani şi la 32 km de Târgu Jiu, situată în Defileul Jiului. Telefon: 004/0253463333.

Postat de Corina Matei
Comments (2)
 • Tugulan Petronel-Auras  - M-stirea Lainici un loc de smerenie si inchinare
  Am fost cu ceva ani in urma la acest fint locasi si am vizitat manastirea cit si imprejurimile.Este un loc binecuvintat de bunul Dumnezeu si am ramas profund impresionat de tot.Recomand tuturor credinciosilor sa viziteza sfinta manastireLainici pentru ca vor vedea multe si vor auzi la fel de multe.Accesul este foarte usor si placut pe defileul Jiului.Dumnezeu sa va calauzeasca pasii.
 • nicolaescunadia  - doamne ajuta
  sunt nadia din spania vruiam sa iau lgatura cu dumneavoastra sami dati un numar de cont si as vrea sa pun si un pomelnic penru binele case snt in prag de examen pentru scoala de soferi

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii