Menu

Biserica Evanghelica (Sibiu)

Piața Albert Huet Sibiu, România
Directie Adresa
 
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Biserica Evanghelica (Sibiu)

 • Este în Sibiu, Județ Sibiu
 • Construit în anul 1520
 • Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.

Biserica Evanghelică (în germană Evangelische Stadtpfarrkirche) este una dintre cele mai frumoase şi impresionante clădiri gotice din Transilvania...

Biserica evanghelica SB
 • Cod monument Istoric: SB-II-m-A-12078
 • Trasee amenajate: nu

A fost ridicată în 1520 pe locul unde exista o veche bazilică romanică încă din secolul 12. În faţa bisericii se găseşte statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893) ridicată în 1899. Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolţi arcuite şi pietre funerare pe pereţii din nord.

Clădirea este dominată de turnul pe 7 nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri, semn că oraşul avea drept de condamnare (ius gladii, literal "dreptul sabiei"). Turnul catedralei, cu o înălţime de 73,34 m, este unul dintre cele mai înalte din Transilvania. Corul catedralei este la balcon pe latura de sud şi cuprinde o orgă în stil baroc realizată de un meşter slovac în 1671 care a înlocuit prima orgă adusă la Sibiu în 1585. În 1914 a fost instalată marea orgă al bisericii, cea mai mare orgă din sud-estul Europei, iar în 1997 a fost complet renovată.

Biserica este un amplu edificiu în stil gotic, cu planul format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie ; urmează spre vest un transept, apoi nava centrală şi cele două laterale; în vest a fost construit turnul masiv, înglobat în cele din urmă într-un nartex format, la rândul său, din trei nave.

Biserica Evanghelica SB

Istoric


Partea cea mai veche a edificiului, aşa cum reiese şi dintr-un document din 1371, era corul, dar foarte probabil se definitivase şi planul bazilical al bisericii, inclusiv transeptul. Tot atunci începuse construcţia turnului, ridicat doar până la înălţimea etajelor inferioare. În acel moment, biserica cu hramul Sf. Maria se prezenta ca o bazilică gotică cu transept şi sacristie, navele laterale având doar jumătate din lăţimea navei principale.

După câteva decenii în care, din motive mai puţin cunoscute, activitatea de pe şantierul bisericii fusese întreruptă, după 1424 au fost reluate lucrările. În această etapă au fost înălţaţi pereţii navei centrale cu 2,60 metri, iar navele laterale au fost lărgite. Traveele dreptunghiulare ale navei au primit bolţi în cruce pe ogive, ca şi cele ale colateralelor, unde au fost refolosite vechile chei de boltă. În 1448 a început amplificarea spre vest a bisericii, prin construcţia nartexului amintit mai sus, care a primit denumirea cunoscută azi – ferula.

Aspectul bisericii a fost modificat pe latura sudică după 1474, când s-a hotărât transformarea bazilicii într-o biserică-hală. S-a supraînălţat astfel peretele exterior sudic, iar în interior, prin transformarea structurii zidului, s-a format o tribună laterală prevăzută cu boltă stelată. Tribuna a fost prelungită şi deasupra navei sudice a ferulei, precum şi deasupra transeptului, dar aici a fost apoi înlăturată. În 1494 a fost terminat turnul bisericii, supraînălţat cu încă două etaje. Alte lucrări mai puţin ample au constat din construirea celor două pridvoare situate pe laturile de sud şi nord, ambele adăpostind câte un portal cu ancadramente gotice bogat profilate. Deasupra portalului sudic a fost construită o capelă, iar în 1520 a fost ridicat turnuleţul cu scara spiralată de pe aceeaşi faţadă, încheindu-se definitiv lucrările.

Biserica Evanghelica SB

În exterior reţin atenţia cele două ancadramente de portal plasate în interiorul pridvoarelor de sud şi nord. Portalul sudic este mai vechi, fiind executat în 1457. În nord, pietrarul Nicolaus a terminat pridvorul în anul 1509, după modelul celui din sud.

În nord-estul monumentului se află uşa de acces la sacristie, care deasupra cadrului cu baghete încrucişate are încastrat în zidărie un detaliu al unei uşi în stil renascentist, provenit foarte probabil din casa comitelui Albert Huet, blazonul său fiind datat în 1595.

Pe faţada din sud a corului, deasupra unei uşi gotice, este încastrat un relief cu tema Rugaciunea pe Muntele Măslinilor. Deşi lucrarea a suportat intervenţii ulterioare destul de radicale, se recunoaşte scena în care Isus, într-un peisaj arid, este îngenuncheat în faţa potirului. Relieful este atribuit unui atelier local inspirat din sculptura gotică central-europeană din ultimul sfert al secolului al XV-lea.

Biserica Evanghelica Sb

Interiorul

În interior, în colaterala nordică, ogivele se sprijină pe console cu motive vegetale, una dintre ele fiind decorată cu o mască umană. Pe cheile de boltă sunt reprezentaţi Maria şi Isus, apoi simbolurile evangheliştilor Luca şi Marcu. Elemente sculpturale mai deosebite întâlnim şi în nava laterală de sud. Aici cheile de boltă cu decor figurativ sunt cele cu imaginea lui Isus, a mielului cu stindardul Agnus Dei şi a lui Isus cu cartea în mână. Menţionăm de asemenea cheia de boltă cu reprezentarea episcopului Wolfgang aflată în ferulă.

Pe peretele de nord al corului se află o frumoasă frescă reprezentând Răstignirea, încadrată de un decor arhitectural în care sunt plasate o serie de personaje biblice şi istorice. Pictura este executată de pictorul Johannes de Rosenau în 1445, presupus a fi originar din Austria. În mod cert, maniera sa de a picta poartă amprente specifice locului său de origine, iar din punct de vedere iconografic se pot sesiza şi influenţe italiene. Pictura a fost restaurată de pictorul restaurator Liviu Ciungan în anii 1989-1990.

Deosebit de valoros şi bogat este inventarul bisericii. Chiar dacă o serie de vase de cult din argint aurit, opere ale unor vestiţi meşteri sibieni, precum Sebastian Hann, nu sunt accesibile publicului, alte piese de mare valoare pot fi admirate în biserică.

Ferula

Ferula a fost despărţită de corpul central al bisericii în 1853 pentru a fi un loc pentru ceremonii mai intime.În Ferulă există o galerie de 67 de lespezi funerare, unice în România.


Până spre mijlocul sec. XVIII personalităţile marcante ale oraşului erau îngropate în biserică. Acest obicei a fost interzis în 1796 singura excepţie fiind a baronului Samuel von Brukenthal. Cele mai vechi lespezi sunt ale lui Georg Hecht (1496) şi Nicolaus Proll (1499), urmate de Mihnea Vodă cel Rău (1510) ucis în faţa bisericii.

În ferulă se mai pastrează vechiul amvon de piatră din 1520 realizat de Andreas Lapicida, o cristelniţă de marmură din sec. XVII, altarul de la Dobârca, precum şi alte obiecte bisericeşti.

Date de contact: Piata Huet, Sibiu, judet Sibiu

 

Postat de Carmen Dumitrascu
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii