Menu

Mănăstirea Prislop

DJ687K , România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Mănăstirea Prislop

 • Este în apropierea satului Silvașu de Jos, Județ Hunedoara
 • Datare: la sfârșitul secolului XIII și începutul secolului XIV
 • Poartă Hramul Sfântului Ioan Teologul
 • Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.

Mănăstirea Prislop se află la 13 km de oraşul Haţeg, fiind amplasată într-o zonă pitorească, la altitudinea de 580 m, într-o poieniţă străjuită de culmile Munţilor Poiana Ruscă (Dl. Prislop 778 m)...

 • Trasee amenajate:
 • Sărbătoare anuală: 13 septembrie

Prin curtea mănăstirii trece pârâul Silvaş (Slivuţ), afluent de stânga al Streiului, care străbate şi satele aflate mai jos de mănăstire: Silvaşu de Sus (la 3 km) şi Silvaşu de Jos (la 6 km) prin care orice pelerin dornic să ajungă la sfânta mănăstire va trebui să treacă. Mănăstirea Prislop reprezintă unul din cele mai importante asezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, îndeplinind un rol cultural semnificativ în viaţa românilor transilvăneni. A fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astăzi drept reorganizatorul şi îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu.

Mănăstirea Prislop mai este cunoscută şi sub numele de "Silvas", după satul Silvaşu de Sus, găsit pentru prima dată în documente în anul 1360. La 200 de metri de actuala biserică se află locul numit "La Mănăstirea Bătrana", dovada existenţei acolo a unei mănăstiri mai vechi, din lemn.

Începuturile mănăstirii nu se găsesc, se presupune doar, ca fiind amplasată pe pământuri care ţinuseră de nobilii români din Ciula, aceştia au fost ctitorii laici ai locaşului. Nu se poate vorbi, cu niciun fel de date pozitive, despre vreo sihăstrie din secolele XIII-XIV.

Biserica actuală a Mănăstirii Prislop datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi a fost construită din piatră, în plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifică bisericilor din Ţara Românească. Istoriografia mănăstirii arată că Sfântul Nicodim de la Mănăstirea Tismana a copiat la Prislop, între anii 1404-1405, "Tetravanghelul slavon" aflat azi la Muzeul de Artă.

Mănăstirea a fost rezidită din temelii tot din piatră şi în plan triconic de Domniţa Zamfira, refugiată în Transilvania după moartea tatălui său, Moise Voda, domn al Ţării Româneşti, mort în anul 1530, în lupta de la Viişoara.

La iniţiativa vicarului Nicolae Nestor din Haţeg, după anul 1897, are loc o nouă restaurare a bisericii, care se termină în anul 1899. După această restaurare încep să fie interesaţi de soarta mănăstirii episcopii uniţi din Lugoj.

În anii 1908-1909 s-a făcut o nouă restaurare a mănăstirii, prin strădania Episcopului Vasile. Pictorul ardelean Octavian Smigelschi vizitează mănăstirea, în luna august 1909, pentru întocmirea documentaţiei privind pictarea ei. Din primăvara anului 1911 a fost rânduit ca egumen Ieromonahul Leon Manu, care a strâns în jurul lui câţiva vietuiţori.

La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (1920-1955), îl aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, reînviatei Mănăstiri Brâncoveneşti de la Sâmbata de Sus. Astfel, mănăstirea a fost reconstruită şi pictată de cel de-al treilea ei ctitor, Părintele Arsenie Boca, recunoscut pentru icoanele sale luminoase şi înălţătoare. Tot el a sculptat personal catapeteasma şi executat mai multe lucrări de renovare a bisericii şi a celorlalte clădiri. El a rămas în mănăstire până în 1989, an în care a şi trecut în nefiinţă, mormântul său se află în cimitirul Mănăstirii Prislop.

În anul 1950, din lipsa de călugări care să slujească lăcaşul de cult, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe, iar Arsenie Boca devine duhovnicul mănăstirii, prin hotărarea Episcopului Andrei Magieru al Aradului. Datorită decretului nr. 410 adoptat de către comunişti în anul 1959, Mănăstirea Prislop, ca, de altfel, majoritatea mănăstirilor, a fost desfiinţată. Începând cu anul 1976, Prislopul redevine mănăstire de maici, iar din anul 1991, în incintă a fost înfiinţat Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de şcolarizare de cinci ani.

Părintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic în istoria monahismului ortodox român, duhovnic şi clarvăzător intrat în istorie, mare trăitor, dar şi mare învăţat, teolog şi pictor de icoane, s-a născut în anul 1910 în Vata de Sus, judeţul Hunedoara. Părintele a fost închis, torturat şi urmărit de către securitate pană la sfârşitul vieţii. În cei 41 de ani de slujire la Prislop, a pictat fresce şi icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viaţa de obşte şi a redat mănăstirii strălucirea şi frumuseţea de care se bucură astăzi mii de credincioşi ce calcă pragul lăcaşului de cult. 

Date de contact: Dinspre Hunedoara se merge pe traseul: Hunedoara - Silvaşu de Jos - Silvaşu de Sus - Sf. Mănăstire Prislop sau dinspre Haţeg se parcurge traseul: Haţeg - Silvaşu de Jos - Silvaşu de Sus - Sf. Mănăstire Prislop.

 

Postat de Diana Anton
Comments (8)
 • Constantin  - am mai fost la M-rea Prislop si mai mergem
  Suntem un grup de tineri care mergem adesea la parintele Arsenie Boca la M-rea Prislop. Am vazut cu ochii nostri minuni petrecute la mormantul parintelui Arsenie. Dorim cu ajutorul Bunului Dumnezeu si cu binecuvantarea parintelui Arsenie sa ajungem din nou la sfintia sa. Cu adevarat, daca ajungi o singura data la parintele Arsenie mereu vei simti chemarea de a mai reveni. Intalnirea cu o persoana draga nu se uita niciodata!
 • constanta
  Am fost ,Ii multumesc ca m-a ajutat sa ajung.As mai merge.
 • Nicolae
  Parintele Arsenie Boca nu a ramas dupa 1959 la Manastirea Prislop, a mai facut doar vizite periodice. Cea mai mare parte a timpului a petrecut-o la Biserica de la Draganescu si la Metocul Sinaia.
 • ovy2003  - Pe urmele Parintelui Arsenie Boca
  ARSENIE BOCA- unul dintre cei mai importanti pastori ai romanilor.
  Sa ne asezam la masa discutiilor si sa ne cunoastem,sa presupunem ca ma numesc Ovidiu si am 34 ani si va relatez povestea mea, care in mod cert nu este o ”presupunere”.Dupa niste necazuri,incercari pe care le-am avut am ajuns sa merg putin pe la biserici, fara ca sa cred neaparat in ceva.Inca nu puteam sa stavilesc necazurile si am ajuns intr- un moment de rataciri si neimpliniri sa injur lumanarile ,bisericile care nu ma ajutau atunci.Din neant mi-a venit un feeling ca trebuie sa caut pe net Arsenie Boca,mentionez ca in acea zi de rataciri am vazut viata dumnealui si am plans fara oprire,ceva ciudat pentru mine si pentru orice tanar,in urmatoarea saptamana am mers la Prislop,am simtit acolo ca ating putin divinitatea ,am simtit dupa mormantul Parintelui pe drumul care duce la pestera Sf.Ioan ca plutesc ca nu mai exista gravitatie ca nu mai sunt...
 • Florentina
  buna seara!!!o intrebare pentru cei care au ajuns la manastire....se poate ramane peste noapte la manastire???ne putem caza acolo???si un numar de contact de acolo daca aveti si daca se poate.
  Va multumesc!
 • simona  - PROGRAM VIZITARE
  cine stie pana la ce ora se permite intrarea?multumesc
 • adrian chis  - doamne ajuta
  as dori adresa pentru a putea trimite scrisori
 • ovy2003  - Sub indrumarea Parintelui Arsenie
  HAI SA FACEM O MANASTIRE VA INVIT SA FIM PARTASI LA''LUCRAREA'' PARINTELUI ARSENIE ''MUNCESTE CA SI CUM N-AI MURI NICIODATA,DAR INGRIJESTE-TE DE SUFLET,CA SI CUM AI MURI MAINE'' Veniti sa ridicam impreuna lacas sfant unde calugarii care vor intra vor face un juramant de credinta si nu vor mai iesi de acolo niciodata," manastire cu randuiala athonita din Gradina Maicii Domnului''avand aprobare din Inalta Binecuvantare a Preasfintitului Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului , si cu randuiala de la Bunul Dumnezeu spre cinstirea: ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI,SFINTILOR TREI IERARHI,SFANTULUI SERAFIM DE SAROV (Sfantul care I-a dat parintelui Arsenie darul inaintevederii ), SI A IEROMONAHULUI ARSENIE BOCA. Locatia se afla la numai 60 km de bucuresti pe DE70 spre Alexandria ,in padurea Draganesti Vlasca. Contributia poate fi financiara sau materiala.In afara acestora,orice sprijin din partea Dumneavoastra ne este de mare ajutor. Donatiile pot fii depuse in contul deschis l...

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii