Menu

Catedrala Greco-Catolică

Strada Unirii , 305500 Lugoj, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Catedrala Greco-Catolică

 • Este în Lugoj, Judeţul Timişume judet
 • Construit în 1843-1851
 • Poartă Hramul Pogorârii Sfântului Spirit la Rusalii
 • Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.

Catedrala Greco-Catolică din Lugoj este biserica cu cele mai frumoase picturi din această zonă a Europei şi este prima biserică română unită eliberată după 41 de ani de la decretul comunist...

Catedrala Greco-Catolică
 • Cod monument Istoric:
 • Condiţii de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
 • Sărbătoare anuală: Pogorârea Sfântului Spirit la Rusalii, Ziua Mondială a Bolnavului (11 februarie)

Istoria bisericii începe în data de 11 iulie 1837, când  Episcopiei Greco-Catolice din Oradea i s-a comunicat decizia privind ridicarea la Lugoj a unei biserici. La 30 octombrie 1843 a început construirea acesteia, iar în 1851, la 29 iunie s-a pus crucea. Catedrala a fost complet terminată şi înzestrată în anul 1868.

Pictura iniţială a fost făcută de pictorul Moritz Breyer şi a fost restaurată în 1929, de pictorul academic Virgil Simonescu. La restaurări, pictura a fost realizată în tehnică tempera după reţetele unei fabrici de profil din Germania. Aceasta a recomandat o reţetă greşită, dar restauratorii au realizat acest lucru mult prea târziu. Din cauza erorii, s-au luat diferite măsuri de protecţie, prin aerisire, ventilare şi evitarea fumului, însă, din 1950, degradarea nu a mai putut fi împiedicată, accelerându-se din cauza condensului, frigului şi mucegaiului. Vopseaua s-a macerat şi s-a exfoliat.

În toamna anului 1948, prin Decretul comunist, o comisie aflată sub coordonarea prefectului de Severin a preluat sediul Episcopiei Greco-Catolice şi catedrala.

După mai bine de 40 de ani, la 21 ianuarie 1990 aceasta a fost restituită, fiind prima Catedrală episcopală retrocedată în România. Acest act a avut loc prin bunăvoinţa I.P.S.S. Dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, care, după evenimentele din decembrie 1989, a fost decis ca bunurile şi lăcaşurile confiscate abuziv în 1948 de la Biserica Greco-Catolică, să revină posesorilor de drept,  Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Lugoj.

Catedrala Greco-Catolică

Între anii 1990-1995 încep lucrările de restaurare, iar între anii 1998-2000 se recondiţionează pictura. Lucrările de restaurare au avut în vedere reapraţiile la acoperiş, la turn şi la pereţii exteriori, introducerea instalaţiei de încălzire centrală şi mobilarea cu bănci, repararea şi modernizarea sacristiei.

Între anii 1998-2000, artişti pictori restauratori Ludovic Miltaller şi Ludovic Miltaller jr. s-au ocupat de opera monumentală de artă pe care o vedem astăzi, redând în acest fel patrimoniului opera marelui profesor Virgil Simionescu. Dar, pentru aceasta, a fost necesară curăţarea şi recondiţionarea pereţilor, repictarea decoraţiunilor şi decoarerea cu foiţă de aur.
Tot atunci, lucrările au inclus placarea cu marmură albă a întregii podele a catedralei, iar de la uşa de la intrare până la masa altarului s-a realizat un covor de marmură roşie românească. De asemenea s-au restaurat iconostasul şi mobilierul.

Slujirea Catedralei Lugojului, după restaurare, s-a făcut la 29 aprilie 2001, de către I.P.S.S. Arhiepiscop Lucian Mureşan, Mitropolitul Banatului, cu ocazia vizitei în Eparhia de Lugoj a Excelenţei Sale Arhiepiscopul Jean-Claude Périsset.

Pictura catedralei este una dintre cele mai frumoase opere de acest tip din sud-estul Europei. Pe scurt, iată ce puteţi admira:
În biserică se află tablourile Sfinţilor Constantin şi Elena, în haine luxoase imperiale, cu coroană pe cap şi Sfinţii fără de argint Cosma şi Damian, cu cununi de lauri în mâini, tabloul închinării magilor, care aduc aur, smirnă şi tămâie Pruncului Iisus, aşezat pe genunchii Mamei Sale, avându-l alături pe Sfântul Iosif. Tot pe aceşti pereţi se regăsesc scene din viaţa Maicii Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, tabloul Sfintei Tereza a Pruncului Isus şi Fuga în Egipt a Familiei Sfinte.
În cupola care domină biserica este cea mai impunătoare pictură: Pantocratorul, aşezat pe un fond de aur. Sub cupolă se află desenaţi, în pandantive, cei patru evanghelişti.
Tot în naosul bisericii, dar în zona inferioară, îi putem admira cei patru mari profeţi: Ieremia, Ezechiel, Isaia şi Daniil, dar şi cele mai mari patri panouri din biserică ce reprezintă patru scene din Patimile lui Hristos, aşezate în ordien cronologică. Începe cu rugăciunea din Ghetsimani a Mântuitorului, pe care-L mângâie îngerul. Al doilea panou reprezintă trădarea lui Iuda prin sărutarea Mântuitorului, alături Sfântul Petru care taie urechea lui Malhus în faţa zbirilor şi a soldaţilor romani. În al treilea panou se contemplă scena dinaintea lui Pilat. Iar în panoul al patrulea este întruchipată Răstignirea pe Cruce.

Catedrala Greco-Catolică

În presbiteriu se remarcă tabloul graţios al Maicii Domnului cu Copilul Iisus în braţe. Tot aici, pe boltitura bisericii, există patru panouri cu scene din viaţa Mântuitorului: Predica de pe munte, Iisus pe mare, Învierea lui Lazăr, Iisus în biserică la vârsta de doisprezece ani. La mijlocul boltiturii tronează Sfânta Treime într-un medalion flancat de doi îngeri.
În vârful iconostasului, cu cele 29 de noi picturi, domină Crucea cu Maica lui Iisus şi Ioan de o parte şi de alta, la poalele ei. Dedesubt, se află în medalioane figurile lui Avraam, Ilie, Iosif,  Iacob, Moise şi Eliseu, încadrându-l la mijloc pe Isus Hristos.
Lângă cele de mai sus, există alte şapte panouri cu scene din viaţa Mântuitorului ce reprezintă principalele sărbători din an ale lui Iisus: Învierea din morţi, Naşterea, Botezul, Intrarea în Ierusalim, Schimbarea la faţă, Înălţarea şi Pogorârea Spiritului Sfânt.
În altar, pe bolta absidei, este pictat hramul catedralei, Spiritul Sfânt în chip de porumbel într-o aureolă de curcubeu ţintă de patru îngeri. Mai jos, se regăseşte Maica Domnului, în haine imperiale, cu Pruncul în braţe. Tot în zona inferioară a pereţilor altarului este zugrăvită Cina cea de Taină.

În această catedrală se sărbătoreşte anual, pe 11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului, sărbătoare ce a devenit tradiţie pentru lugojenii greco-catolici, care vin să se roage pentru vindecare şi sănătate.

Catedrala Greco-Catolică


Date de contact: str. Ep. Dr. Ioan Bălan, nr. 6, 305500 Lugoj, judeţul Timiş,
tel: 0259-236492.

 

Postat de Corina Matei
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii