Menu

Roşia Montană

DC146 , 517615 Roșia Montană, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Roşia Montană

De ce să vezi acest obiectiv?

Pentru că dincolo de disputele legate de exploatările efectuate în zonă şi care au plasat localitatea în atenţia presei internaţionale, Roşia Montană este un tărâm definitoriu pentru poporul român. 

 • Este în Roşia Montană, Județul Alba
 • în Munţii Apuseni
 • Cunoscută din cele mai vechi timpuri
 • Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.

Pentru nenumărate persoane, Roşia Montană este asociată gresit cu proiectul de exploatare propus de Roşia Montană Gold Corporation. O vizită în localitate îţi va lăsa şi alte impresii...

Rosia Montana
 • Cod monument Istoric: AB-II-s-B-00270 (centrul istoric al localităţii)
 • Trasee amenajate: da
 • Condiții de vizitare: vara

Roşia Montană este denumirea unei aşezări miniere din judeţul Alba, plasată, din punct de vedere geografic, în Munţii Apuseni. În secolul al XVIII-lea, localitatea apărea pe Harta Iosefină a Transilvaniei cu denumirea de "Veres Patak", în traducere însemnînd: "Pârâul Însângerat" (sau "Pârâul Roşu"). Titulatura a fost inspirată de amplasarea Roşiei Montane în Valea râului Roşia, apă ce prezintă o nuanţă roşiatică dată de exploatările miniere milenare din zonă.

Există, însă, dovezi că aşezarea a fost recunoscută în Europa drept o zonă cu tradiţie în exploatarea metalelor preţioase, cu mult timp înainte de cucerirea Daciei de către romani. Mai apoi, în timpul împăratului roman Traian, aşezarea a primit denumirea de Alburnus Maior şi calitatea de oraş minier populat de colonişti din Iliria. Astazi, Alburnus Maior este numele asociatiei din Rosia Montana care lupta pentru stoparea proiectului finantat de Rosia Montana Gold Corporation, care, daca va fi pus in practica, va sterge de pe harta turistica a Romaniei zona Rosia Montana si va otravi cu cianura apele si intreaga zona.

Ruinele vechii cetăţi au fost explorate, de-a lungul timpului, de arheologi, care au descoperit aici urme de locuinţe, de morminte, galerii de exploatare minieră, diverse unelte specifice acestei ocupaţii, dar şi inscripţii în limba greacă, latină, table de ceară şi altele. Aceste vestigii istorice pot fi vizitate în Muzeul Mineritului din Roşia Montană.

Rosia Montana, casa monument

Există mai multe drumuri de acces în zonă, venind dinspre Alba Iulia (pe DN 74 pe traseul Alba Iulia - Zlatna - Abrud - Roşia Montană), dinspre Cluj-Napoca (pe DN 75 pe traseul Cluj-Napoca - Turda - Baia de Arieş - Câmpeni - Roşia Montană) ori dinspre Oradea (pe DN 76 şi DN 75 pe traseul Oradea - Beiuş - Ştei - Nucet - Câmpeni - Roşia Montană).

În prezent, Roşia Montană este amplasată într-o zonă superbă, în Munţii Apuseni, acoperiţi cu păduri, păşuni şi unde, din loc în loc, apar lacuri artificiale, aşa numitele "tăuri", cu rol de captare a apei de versanţi pentru a pune în mişcare şteampuri, instalaţii de separare a aurului. Aceste tăuri au fost construite cu sute de ani în urmă, iar ]n prezent unele dintre ele au fost amenajate pentru agrement şi piscicultură. În sec. al XVIII-lea, existau în jur de 1200 de astfel de şteampuri.
Cele mai importante tăuri sunt Tăul Mare, care este şi cel mai mare şi se află şi se află la o altitudine de 930 de metri. Se află în apropiere de izvoarele văii Roşia şi a fost construit în anul 1908. În apropierea Tăului Mare se află Tăul Ţarinii, care a fost declarat monument al naturii datorită formaţiunilor sale carstice. Este şi cel mai înalt lac din bazinul Roşiei, fiind situat la o altitudine de 1000 m, oferind o privelişte pitorească asupra Vârfului Vulcan (1263 m). Numele provine de la faptul că este înconjurat de ţarini. De asemenea, în apropierea sa se află şi câteva case vechi care datează din sec. XVIII-XIX.
Tăul Brazi este situat pe un afluent al văii Roşia, la o altitudine de 950 de m şi a fost construit din ordinul împărătesei Maria Tereza, în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Este înconjurat de o frumoasă poiană care oferă o panoramă spre dealurile din împrejurimi, precum şi de o pădure de brazi, de unde i se trage şi numele. La o 100 de km de Tăul Brazi se află Tăul Anghel, în apropierea căruia au fost amenajate popasuri şi o zonă de agrement. Pentru a ajunge la tăuri, se merge pe Aleea Brazi, care porneşte din Centrul istoric al Roşiei Montane.

În apropiere de tăuri se găsesc şi două formaţiuni geologice unice, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului şi Piatra Despicată, prima fiind formată din masive de andezite, cu aspectul unei cetăţi în ruine sau al unui cap de corb, în timp ce Piatra Despicată este o stâncă uriaşă amplasată la o oarecare distanţă de sol şi alcătuită dintr-un tip de rocă unic în zonă.

Printre obiectivele turistice pe care ar trebui să le bifezi se numără şi Dealul Cetăţii, unde mai pot fi văzute vechile mine romane, rămăşiţele cetăţii Alburnus Maior, Muzeul Mineritului şi Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial.

Rosia Montana

Notorietatea localităţii a crescut, însă, după ce compania româno-canadiană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a obţinut licenţa de concesiune a Roşiei Montane în vederea exploatării resurselor naturale (metale preţioase îndeosebi) din zonă.

Proiectul celor de la RMGC nu a fost, încă, autorizat, în schimb este contestat puternic de societate, de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi de membrii Academiei Române. În mare, RMGC vizează deschiderea celei mai mari exploatări aurifere la suprafaţă, prin folosirea cianurilor, din Europa, plan ce ar putea avea urmări extrem de nefaste pentru populaţia din localitate.

Iata un documentar despre Roşia Montană, avand ca subiect exploatarea aurului din zona:


 

Rosia Montana

Mai multe informatii despre Rosia Montana puteti gasi pe pagina oficiala www.rosiamontana.org

Petitia prin care puteti impiedica inceperea proiectului de exploatare este pe www.rosiamontana.net

Postat de Catalina Pavel
Comments (10)
 • ASIMINICESEI TUNDE  - ROSIA MONTANA
  NU HOTARAT EXPLOATARII MINIERE IN ZONA.
 • dana  - Fara exploatare...la Rosia Montana
  Un NU categoric exploatarii de la Rosoa Montana, un NU...minereuri gratis date xploatatorilor prin contractul prost facut de niste guvernanti prosti car permite revenirea in exclusivitate a oricarui minereu din Rosia Montana exploatatorului. si sunt destule acolo care valoreaza mai mult decat aurul estimat .Deci nu ne pacaliti cu teatrul scarbos cum ca cetatetnii din zona vor locuri de munca, ati platit ;' lideri " ca sa faca aceasta falsa propaganda
 • valy  - TEATRU pt . fraieri
  Romani,cu mic cu mare ...sa spunem NUUUUUUUUUUUUUUU, exploatarii de la ROSIA MONTANA ! Nu ne dam gratis avutiile tarii, mai sunt si alte generatii care trebuie sa traiasca aici !
 • CRISTI  - NU HOTARAT EXPLOATARII MINIERE....CRISTI IASI
  VOM AVEA SI NOI COPII CARE MERITA SA TRAIASCA....NU, PENTRU CA AVEM POLITICIENI CARE NU STIU CEI CU DANSII,NU PENTRU CA SE DISTRUGE MEDIUL,NU PENTRU CA SI IN CELELALTE ZONE ALE TARII ESTE GREU SI NU SUNT LOCURI DE MUNCA DAR NU NE VAITAM SI FACEM TEATRU PE LA TELEVIZOR....DECI NUUUUUUU EXPLOATARII MINIERE
 • marius  - TG MURES
  VA PIERDETI VREMEA PUTETI STRIGA CAT VRETI CA TOT DEGEABA ORI CUM O SA FACA CE VOR EI
 • Camelia  - Lasati Rosia sa fie explorata!
  Dragi Romani care sunteti importriva exploratiilor la Rosia Montana, eu va recomand prieteneste sa lasati explorarile sa-si ia cursul. Noi din strainatate va vedem la TV facand demonstratii si disputand aceasta operatie nationala si suntem complet uimiti de atitudinea voastra. As avea o satisfactie enorma sa aud si sa va vad ca protestati cu aceeasi vehementa pentru retrocedarea Tezaurului Romanesc de la Rusi.

  Daca se fac explorari la Rosia Montana voi, intreaga tara veti beneficia din mai multe puncte de vedere:
  1. Se creeaza locuri de munca pentru oamenii din zona.
  2. Veti primi bani buni de la compania care o cumpara (nu o dati pe gratis, cum am auzit ca se vehiculeaza).
  3. Prin asigurarea salariilor decente pentru minieri se va deschide o piata de desfacere a marfurilor in zona si asa economia din zona va creste si intreaga zona va prospera.

  Lucrez in Australia pentru o companie miniera internationala. Aici in Australia am vandut tr...
 • Scorilo  - Scorilo - Camelia, bati campii!
  Draga Camelia,

  Daca tot ai plecat in Australia, vezi-ti de Australia ta si la Romania romanilor!
  Daca esti un mini PR al RMGC, asa cum "prefrumos" arata randurile tale du-te...

  Rusine sa iti fie!

  Scorillo
 • Scorilo  - Camelia, bati campii!
  Draga Camelia,

  Daca tot ai plecat in Australia, vezi-ti de Australia ta si la Romania romanilor!
  Daca esti un mini PR al RMGC, asa cum "prefrumos" arata randurile tale du-te...

  Rusine sa iti fie!

  Scorillo
 • Anonymous  - rosia montana
  Localitatea ar putea fi punct turistic in circuitul mondial nu sursa de venituri pentru citiva excroci.
 • liliana  - turism nu poluareva mediului
  Localitatea ar putea beneficia de pe urma turismului international in loc sa fie punct de jaf al unor companii Canadiene si sursa de contaminare a mediului. Ce ar fi sa incepem sa vizitam aceasta localitate in masa?

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii