Menu

Peştera Bolii

Unnamed Road , România
Directie Adresa
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Peştera Bolii

  • Este în Băniţa, Județ Hunedoara
  • Unitate geografică: Munţii Şureanu
  • Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Peştera Bolii, parte din Rezervaţia Grădiştea Muncelului, este una dintre cele mai mari şi mai frumoase peşteri din Ardeal...

Peştera Bolii

  • Cod monument Istoric:
  • Trasee amenajate: da
  • Condiții de vizitare: parțial; lanternă (opţional); vara sau toamna

Peştera Bolii este situată la şase kilometri nord faţă de oraşul Petroşani, în Munţii Şureanu. Numele peşterii vine de la familia Bolia, care a deţinut domenii în Băniţa încă din secolul al XV-lea. Familia a primit donaţii de pământ de la Regele Sigismund, în anul 1404. De la ei a mai rămas un han, Hanul Boleştilor. Este cea mai veche clădire din zonă, datată încă din Evul Mediu, iar patronul hanului este din familia Bolia, fiind stră-stră-strănepotul lor. Clădirea a fost modernizată, cu ştrand şi camere cu aer condiţionat.

Peştera Bolii

Peştera are intrare şi ieşire şi, din cauza curentului, nu există stalactite şi stalagmite. Tot din această cauză, temperatura nu este constantă. Pârâul Jupâneasa se pierde printre calcarele jurasice, printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înalțime. Galeria săpară de ape are dimensiuni mari, formând săli spaţioase, dar şi forme despreinse parcă din basme. Peştera este lungă de 455 de metri şi are o diferenţă de nivel de doar trei metri. La ieşirea din peşteră, râul poartă numele de Galbina.