Menu

Parcul dendrologic Hemeiusi

DN15 , 607235 Hemeiuș, România
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Parcul dendrologic Hemeiusi

 • Este în Hemeiusi, Județ Bacau
 • Datare: 1880
 • Bilet intrare: da

In acest parc se regaseste cea mai mare colectie de trandafiri din Romania...

Parcul dendrologic Hemeiusi
 • Condiții de vizitare: nu
 • Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul dendrologic Hemeiusi este situat pe valea Bistritei, la o distanta de circa 10 kilometri de municipiul Bacau. A fost infiintat in anul 1880 si este intins pe 49 de hectare. Specialistul german Cristian Adolf s-a preocupat de innobilarea speciilor de rasinoase, atat în colectie cat si in padurile domeniului, Dupa 1885 au inceput sa fie introduse noi specii de foioase dar si specii indigene, actiune care a continuat pana in 1913.
 
Dupa anul 1955, cand acest parc trece in proprietatea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, au fost luate masuri de intretinere si refacere, iar unitatea a devenit o baza de cercetare mai ales pentru climatizarea speciilor exotice de interes forestier. Arboretumul Hemeiusi reprezinta o valoroasa colectie dendrologica. Dintre rasinoase sunt intalnite 178 specii, care provin din America de Nord - 76 de specii, din Asia - 50 de specii si din Europa - 48 de specii. Originalitatea acestui arboretum este data de compozitia lui, cu specii foioase mature, de plop alb cu diametrul de peste 2 metri si inaltime de peste 40 metri sau grupul de opt frati cu inaltimi de peste 42 metri si diametrul de peste 1 metru.

Comuna Hemeiusi face parte din Bazinul hidrografic al raului Bistrita, in prezent fiind sistematizat prin lacurile de acumulare din sistemul hidroenergetic de pe acest rau. Localitatea este situata in apropierea Judetului Bacau.
Principala atractie a comunei este Parcul Dendrologic ce ocupa o suprafata de aproximativ 50 de hectare si adaposteste peste 1300 de specii de arbori si arbusti. Dendrologia este o ramura a botanicii care se ocupa cu studiul arborilor si arbustilor.
In acest parc se regaseste cea mai mare colectie de trandafiri din Romania, dupa cum sustine Directia Silvica din Bacau care spune ca Parcul Dendrologic detine 600 de specii si 1500 de fire de trandafiri.
Originalitatea acestui parc este data si de stilul peisagistic, de forma, dimensiunea si cromatica speciilor, dar si a edificiilor construite.

Parcul dendrologic Hemeiusi

In acest parc poate fi vizitat si Castelul Rosu, cunoscut si dupa numele Cladirea Rosie. Acesta a fost construit in anul 1864 si ofera mediului inconjurator un aspect medieval de o frumusete rara.
De asemenea, aici se mai afla un al doilea parc ce dateaza de putina vreme si care aduce renume comunei Hemeiusi - Parcul Industrial Tehnologic Hemeiusi (HIT Park).

Originalitatea parcului Hemeiuşi este dată de stilul peisagistic, de edificiile construite, de compoziţia, forma, dimensiunile şi cromatica speciilor şi mai puţin de relief. Stilul în care este realizat este cel englezesc, cu alei curbe ce includ suprafeţe cu arboret alternînd cu poieni (pajişti). Clădirea principală, Clădirea roşie sau Castelul Roşu, construită în anul 1864, într-un stil nedefinit (amestecuri de stiluri romano-gotic, veneţian şi brâncovenesc) este zidită din blocuri de gresie şi din cărămidă aparentă, ornată cu sculpturi pe stîlpii de gresie de la balcoane, arcadele ferestrelor şi ale turnului, construcţie ce dă un aspect medieval mediului înconjurător. Clădirea este înregistrată la Oficiul de patrimoniu al Direcţiei de Cultură Bacău. Datorită ridicării nivelului apei freatice, ca urmare a construirii lacului de acumulare de pe rîul Bistriţa, s-a amenajat în anul 1968, un lac, într-o denivelare a terenului, în care îşi oglindesc siluetele plopi seculari. În parcul de la Hemeiuşi au fost turnate cadre pentru filmul "Dumbrava minunată", făcut după romanul scriitorului Mihail Sadoveanu. La Hemeiuşi sînt locurile pe unde rătăcea Lizuca, eroina filmului, împreună cu prietenul ei, Patrocle

Parcul dendrologic Hemeiusi

In parcul de la Hemeiusi, incepind cu sfirsitul iernii, zumzetul albinelor itţi aminteste ca primavara este aproape dupa buzunarele lor pline cu polen cules de pe gingasii amenti de alun şi arin. Apoi, galbenul florilor de corn si hamamelis imbraca padurea in raze aurii si luminează poienile. Primăvara a intrat în toate drepturile ei, anunţîndu-şi prezenţa prin gingasele flori ale magnoliei albe, magnoliei cu cupele violete, incarcate ca un candelabru cu flori discret parfumate. In plantatiile de larice, pini şi molid, norul galbui al graunciorilor de polen isi cauta consoarta spre inaltul cerului, pentru a aduce rodul mult asteptat prin transformarea florilor in conuri. Cata frumusete exprima movul florilor divers nuantate ale speciilor de liliac si paulovnie, dar si alb-roziul florilor de castani si catalpă. Cît parfum suav te îmbată la trecerea pe sub salcîmi, glădiţe şi tei. În poienile inierbate isi etaleaza siluetele brazii si molizii argintii, chiparosul de California si de balta, criptomeria, ienuperii, zedele, arborele vietii, pinii, stejarii, plopii. In tufisuri se aude fosnetul mierlei ce isi reinnoieste cuibul pentru noua generatie, cucul anunta ca si ciresii au inflorit, iar privighetoarea da concerte in cinstea naturii pline de viata. Vara, cromatica florilor de trandafiri (300 varietati in rozarium) bucura privirea vizitatorilor, admiratori ai frumosului de Emeraude d'or, Apoge'e, Epoca, Luchian, Foc de tabara, Schneewtchen, Peace, Golden dawn, Silver star, Simphonie alba. Pajistea este un covor feeric presarat cu flori, care te indeamna la visare si promenada, dar si sa respiri adanc parfumul discret al pamantului ce clocoteste de viata. Spatiile libere dintre plante din colectie, acoperite cu vegetaţie ierbacee din familia gramineelor ca: Poa, Trisetum, Setaria, Melica, Bromus, Festuca, sant inveselite de albul florilor de aglica, ochiul boului, paralute, trifoi, fragi, de galbenul florilor de ghizdei, galbenusi, papadie, ciubotica cucului, galbenele, sanziene, de rozul garofitelor, de albastrul florilor de nu-ma-uita, inut si şopîrliţă, de violetul florilor de muşcatul dracului şi clopoţei, iar pe marginea pădurii, florile de viorele si toporasi. Dar padurea si-a tesut in covorul ei fermecat floarea pastelui, viorele, brebenei, mierea ursului si gingasele lacramioare si lacramite, ce dau un aspect de sarbatoare parcului. Ce placuta e umbra platanilor cu cerceii lor verzi-galbui si a tulipierului cu cupele lui galbene.
Toamna cerceilor rosii de salba, coloreaza treptat frunzele verzi in galben-roscatul otetarului,a stejarului rosu, chiparosului de balta, ca apoi, vijelioasa, sa dezbrace toate aceste fiinţe fără glas de hainele lor împărăteşti. Chiar şi iarna, atunci cînd moare şi ultima floare tarzie de Hamamelis, imbracand cu promoroaca si blana alba, ramurile, florile şi frunzele moarte ce acoperă pămîntul viaţa locuitorilor parcului pare a continua prin rasinoasele vesnic verzi, a tufelor de vasc alb de pe ramurile foioaselor ce dau o nota de prospetime albului imaculat al zapezii. Indiferent din perioada din an, statornica lui frumusete stie sa-ti cheme privirea, sa o retina si sa o indrepte apoi spre alte frumuseti.

parcul dendrologic Hemeius

Date de contact: Hemeiusi, Bacau.

 

Postat de Carmen Dumitrascu
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii