Menu

Parcul National Cozia

E81 , Romania
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Parcul National Cozia

 • Este in partea central sudica a Carpatilor Meridionali
 • Parc national

Parcul National Cozia se afla in zona centrala a Romaniei, in Carpatii Meridionali. Este traversat, de la nord la sud, de raul Olt...

 • Trasee amenajate: da
 • Trasee marcate: da

Parcul Naţional Cozia se gaseşte in partea central sudica a Carpaţilor Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Munţilor Căpăţânii, intregul masiv al Masivului Cozia si peste partea de sud-est a Munţilor Lotrului. Întreaga suprafaţa de 17100 ha a parcului se află in judeţul Vâlcea.

Parcul National Cozia se afla in zona centrala a Romaniei, in Carpatii Meridionali. Este traversat, de la nord la sud, de raul Olt. Totodata, este strabatut de drumul european E81, aflandu-se la aproximativ 200 de kilometri de Bucuresti.Parcul se intinde pe trei unitati montane distincte: Muntii Cozia, Muntii Lotrului si Muntii Capatanii. Cu toate acestea, are o alcatuire geologica relativ omogena. in partea de nord predomina formatiunile cristaline, iar in cea de sud, cele sedimentare. Zona este destul de abrupta, iar relieful accidentat, ceea ce face ca aspectul Vaii Oltului sa fie pe alocuri chiar spectaculos. 

Vegetatia forestiera este dominata de padurile de gorun, de fag si molid. Flora parcului este extrem de bogata, fiind identificate circa 930 de specii. Printre plantele ocrotite de lege care se afla aici avem floarea de colt, iedera alba, precum si un relict glaciar, anume Pinul de pamant.

Si varietatea faunei este impresionanta. Dintre arahnide, este remarcabil pseudoscorpionul, de origine mediteraneana, aflat aici la limita nordica a arealului sau. Dintre serpi, poate fi intalnita vipera cu corn. Principalele specii de mamifere prezente in parc sunt pisica salbatica, jderul de copac, rasul, lupul, cerbul carpatin, capriorul si capra neagra.

Zona este locuita din cele mai vechi timpuri, dovada stand castrul roman de la Arutela. Manastirile de aici sunt cunoscute in intreaga ortodoxie, mai cu seama cea de la Cozia, remarcabil monument istoric si arhitectonic.
O alta caracteristica a regiunii tine de izvoarele termale, datorita carora saa dezvoltat aici o intreaga retea balneara, cele mai cunoscute statiuni fiind Calimanesti si Caciulata.

In partea central-sudica a Carpatilor Meridionali se gaseste desprins un taram muntos, unde natura, prin activitatea ei milenara a reusit o admirabila creatie, asezand aici laolalta minunate forme de piatra strapunse din adancuri de izvoare de apa, o fermecatoare lume a plantelor si un mare numar de vietuitoare. Tot acest taram armonizat prin frumusetea aparte a peisajelor, prin unicitatea si bogatia formelor de viata este format in principal din Masivul Cozia, o parte a Muntilor Capatanii denumita Naratul si Masivul Doabra din Muntii Lotrului, constituind impreuna marea unitate ecologica a Muntilor Cozia.

In partea de nord se gaseste Tara Lovistei, o vasta depresiune incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in vechea tara a lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi.

La vest, aceasta zona se delimiteaza de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Plaiul Mesteacanului. La sud se desparte de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti – un alt colt de tara organizat inca din vechime in cnezatul lui Farcas.

La est, versantii abrupti ai Coziei, foarte impunatori in Sturu si Piatra Soimului se delimiteaza de muscelele Topologului prin seaua Grosilor si, ceva mai spre nord, se invecineaza cu Depresiunea Poiana.
Fata de plaiurile intinse ale depresiunilor inconjuratoare ce au inaltimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia se detaseaza net, aparand din departari ca o cetate de stanca zidita din abrupturi marginale cu contraforturi si o multime de turnuri pe margini si in interior. Astfel asezat, acest taram strabatut pe directia nord-sud de apele raului Olt prin defileul Gura Lotrului – Cozia, este constituit in Parcul National Cozia – o zona de o deosebita originalitate cu un specific aparte pastrat in decursul vremurilor, mai ales sub aspectele geologic, naturalistic si peisagistic.

Bogatia ecosistemelor naturale de aici, nealterate in timp de activitatile antropice, impun in continuare masuri speciale de protectie si conservare, lasand doar natura singura sa-si urmeze cursul firesc.

Suprafata parcului este structurata in doua zona distincte:

zona I (centrala) a rezervatiilor stiintifice, de protectie integrala, avand 7300 ha. In aceasta zona sunt permise cercetari stiintifice, unele activitati educative. Turismul este controlat.

zona II (tampon) care imbraca si protejeaza prima zona, aici sunt permise activitati economice limitate cu respectarea principiilor de utilizare durabila a resurselor naturale.

Cunoscatori ai valorilor ce le poarta aceasta zona din punctul de vedere al patrimoniului natural si al necesitatii conservarii lui pe viitor, silvicultorii au hotarat inca din 1970 sa instituie o protectie deosebita a teritoriului respectiv, impunand prin amenajamentele silvice gospodarirea in cadrul padurilor de interes stiintific si de ocrotire a genofondului si ecofondului forestier.

In spatiul biogeografic din zona Cozia, Naratu, Doabra se gasesc suprafete apreciabile de ecosisteme naturale si care trebuie pastrate ca atare si pe viitor. Aici intalnim elemente naturale cu o valoare deosebita sub aspect geologic, fizico-geografic, floristic, faunistic si hidrologic care ofera posibilitatea cercetarilor stiintifice, desfasurarii unor activitati educative, recreere si turism.

Infiintarea Parcului National Cozia poate atrage turisti si vizitatori punand in evidenta si celelalte valori ale patrimoniului cultural din zona. Parcul National Cozia poate aduce beneficii comunitatilor din zona prin dezvoltarea ecoturismului si a turismului rural.   

Turismul este poate cel mai cunoscut aspect de catre publicul larg legat de zona Cozia-Naratu-Doabra. Muntii de aici, nu foarte inalti (punctul dominant - Varful Cozia are 1667 m.) au o accesibilitate relativ usoara si indeamna la drumetie si excursii multi turisti.

Din puncte ca: Turnu, Pausa, Salatrucel, Calimanesti, Perisani, Gura Lotrului pornesc trasee turistice marcate spre principalele obiective, cele mai multe fiind inspre varfurile muntoase. Foarte rapid, potecile castiga inaltimile versantilor. Un relief variat, de o rara frumusete, se desfasoara la tot pasul. Nimic nu este monoton, unde privim vedem alte imagini minunate ale acestui relief spectacular, culminand cu marile panorame de pe Varful Cozia. Functia turistica se amplifica prin invecinarea cu statiunile balneoclimaterice Calimanesti, Caciulata, Cozia, renumite pentru izvoarele lor termale.

Multi turisti cauta vestigiile istorice si locasurile de cult atat de numeroase in aceasta zona (masa imparatului Traian, castrul roman Arutela, Manastirea Cozia, Manastirea Stanisoara, Schitul Cornet, Ostrovul Calimanestilor).

Postat de Carmen Dumitrascu
Comments (0)

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii