-
Este la 40 de km de Constanţa fiind delimitată la nord-vest de lacul Zmeica, la est, sud și sud-vest, de lacul Sinoie, la vest, de canalul 2, la nord, de lacul Golovița, judetl Constanta
-
Unitate geografică rezervatie naturala
-
Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
-
Fără condiții de campare
Zona Grindul Lupilor se află la 40 de km de Constanţa fiind delimitată la nord-vest de lacul Zmeica, la est, sud și sud-vest, de lacul Sinoie, la vest, de canalul 2, la nord, de lacul Golovița...
-
Trasee amenajate: da
-
Trasee marcate: da
-
Condiții de vizitare: in sezonul cald
Este o rezervație științifică mixtă, cu o suprafață de 2075 hectare, ce face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Accesul la rezervaţie se face de pe DN 22 Constanţa - Mihai Viteazu, apoi pe DJ 225 Mihai Viteazu-Sinoe până la Canalul 2.
Grindul Lupilor este un grind nisipos de tip marin - lagunar, constituit din formaţiuni sedimentare de vârstă holocenă (cordoane nisipoase mixte, lagunare şi marine). Zona este în general plană, fără definirea clară a dunelor ce constituie grindul şi se prezintă ca o limbă de pământ între lacurile Zmeica şi Sinoe. Grindul Lupilor este o fâșie lungă de nisip de aproximativ 25 – 30 km lungime și 2-3 km lățime în locurile cele mai late.
Mediului acvatic este predominant, de aici caracterul mai putin obișnuit al florei cât și al faunei, care s-au adaptat acestuia. Mediul terestru este reprezentat prin grinduri, zone secetoase pe care se dezvoltă o floră și o faună specifică stepelor est-europene cu influențe mediteraneene. Vegetaţia lemnoasă este cantonată în porţiunea nord-vestică a grindului, iar pe marginile sale este o centură de papură şi stuf.

Intre aceste două medii (acvatic și terestru) se interpune zona mlăștinoasă, inundabilă, purtatoarea unei flore și faune cu posibilitate de adaptare alternativă (apă, uscat), în funcție de regimul hidrologic, sezonier și anual. Zona reprezintă un important refugiu de cuibărit și hrană pentru circa 300 de specii de păsări. Indeosebi în perioada migrației de toamnă, zona devine o impresionantă concentrare a ornitofaunei și în special, a oaspeților de iarnă.
Pe lângă numărul mare de specii de păsări, majoritatea deosebit de importante din punct de vedere conservativ, în zonele nisipoase din partea nord-vestică a rezervaţiei se găsesc reptile.
Grindul Lupilor este sanctuarul unor curiozități naturale care ii conferă, pe alocuri, aspectul unei jungle tropicale în toată regula. Apa freatică este aproape de suprafață, fapt ce avantajează formarea unui strat de sol humificat. Pădurile sunt dispuse în fâșii înguste numite "hașmacuri" (în limba turcă).

Printre mamiferele întâlnite aici se numără misteți, iepuri, sacali, bursuci, sacali aurii (specii foarte rare). Rezervația este un adevărat paradis pentru iubitorii pescuitului sau pentru observarea pasarilor.
Zona are o mare importanță pentru reproducerea naturală a peștilor din speciile: crap, șalău, plătică, datorită cotelor reduse și a condițiilor favorabile.
Mai atractivă pentru păsări (și pentru ornitologi) este zona tampon de la intrarea grindului dinspre Sinoe, un peisaj unde există prezență umană destul de consistentă, de la exploatarea stufului până la pescuit, dar și ape mici pline de limicole și alte păsări, destul de obișnuite cu existența umană.
Foarte importantă este și insula Ceaplace, unde există o colonie de cuibărire a pelicanilor, una dintre cele 3 locuri din România unde cuibărește pelicanul creț.
Un loc bun de cazare în zonă este Cabana Cocorul – Centrul de Monitorizare Ornitologică Grindul Lupilor administrată de ARBDD, construcție aflată în zona strict protejată. Turiltii mai pot găsi cazare și în satul Sinoe unde există chiar și o pensiune de 4 stele.

Date de contact: la 40 de km de Constanţa fiind delimitată la nord-vest de lacul Zmeica, la est, sud și sud-vest, de lacul Sinoie, la vest, de canalul 2, la nord, de lacul Golovița, judetul Constanta.
|
|