Menu

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Strada Porțile de Fier , 225200 Orșova, România
Directie Adresa
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

 • Este între Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului, Județ Mehedinți
 • Rezervaţie naturală
 • Înființare: 1980
 • Deschis turiștilor

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici - este de tip mixt, avȃnd o suprafaţă totală de 215 ha şi este amplasată între Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului...


 • Trasee amenajate: da
 • Trasee marcate: da
 • Condiții de vizitare: plimbare cu vaporul prin Cazanele Dunării

În această zonă, Dunărea străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării, Cazanele Dunării.
Cazanele au o lungime de circa 9 de km. În unele locuri Dunărea se îngustează pȃnă la 230 m, îngreunȃnd navigaţia. Fluviul este mărginit de pereti verticali, stȃncosi. Adȃncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor viteza de scurgere a apei depăşeşte 5 m/s.

Prin Cazanele Dunării se înţelege porţiunea de defileu cuprinsă între gurile de vărsare a rȃurilor Plaviseviţa şi Ogradena, fiind formate din două porţiuni distincte: Cazanele Mari şi Cazanele Mici, despărţite între ele printr-un golf semicircular, bazinetul Dubova.

Între Plaviseviţa şi bazinetul Dubova se întind pe o lungime de 3,8 km Cazanele Mari, încadrȃndu-se între masivul calcaros Ciucaru Mare ( 318 m ) pe teritoriul Romȃniei, ai cărui pereţi abrupţi mărginesc latura stȃngă a fluviului şi Stirbatul Mare (Veliki Strbac - 768 m ), pe malul sȃrbesc. La baza peretelui de calcar ce flanchează această porţiune a Cazanelor Mari există două cavităţi: peşterile Gura Ponicovei şi Veterani.

Între bazinetul Dubovei si Ogradena se află Cazanele Mici, care se întind pe o lungime de 3,6 km, fiind poziţionate între Ciucaru Mic (313 m) şi Stirbatul Mic (Mali Strbac - 626 m) pe teritoriul Serbiei. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stȃncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal avand dimensiunile 40 m înălţime şi 25 m - lăţime.

Chipul lui Decebal, a fost sculptat, între anii 1994-2004 prin finanţarea lui Iosif C-tin Drăgan, pe malul stȃncos de la vărsarea rȃului Mraconia în Dunăre. Este cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înaltă de 55 m şi lată de 25 m. A fost sculptată după modelul celei din stȃnca Muntelui Rushmore, are cu 6 m mai puţin decȃt Statuia Libertăţii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro şi cu aprox.10 m mai mult decȃt înălţimea legendarului Colos din Rhodos. Sub chipul lui Decebal se găseşte o inscripţie în latină:"DECEBAL REX - DRAGAN FECIT"("Regele Decebal - făcută de Dragan").
 

Vedeţi cum va fi prognoza meteo în Romȃnia, căci pe lȃngă plimbarea cu vaporul prin Cazanele Dunării, zona vă oferă şi alte puncte de atracţie ce merită vizitate.

Mănăstirea Mraconia – situată la 15 Km de Orşova, a fost ridicată pe fostul loc de dirijare a navelor pe Dunăre numit „La balon", unde pȃnă în 1967, se găsea o veche mănăstire numită Mracunia. Construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier 1 a dus la sacrificarea lăcaşului de cult, apele lacului de acumulare înghiţind ruinele mănăstirii, botezată de localnici "mănăstirea de sub ape". Cȃnd nivelul Dunării scade foarte mult, ruinele în formă de cruce ale vechiului lăcas pot fi văzute cu ochiul liber. De-a lungul timpului, a fost cunoscută drept Mănăstirea din Valea Dunării sau de la Ogradena Veche, o fostă comună mehedinteană situată în apropiere şi înghiţită şi ea de apele Dunării.

Tabula Traiana, săpată în stȃncă pe malul sȃrbesc, la ieşirea Dunării din Cazanele Mici, comemorează marşul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia şi victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105. Textul s-ar traduce astfel: "Împăratul Cesar Nerva Traian Augustul, fiul divinului Nerva, învingător al germanilor, cel mai mare dintre preoţi, avȃnd pentru a patra oară puterea tribuniciară (anul 100 e.n.) părinte al patriei, consul pentru a treia oară, a refăcut drumul, după ce l-a adȃncit în munţi şi i-a inlocuit podeaua"

Peştera Ponicova - este sapată în malul stȃng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare. Peştera este compusă dintr-o serie de galerii care comunică între ele, situate pe două etaje. Etajul superior este fosil în întregime, iar etajul inferior este subfosil. Galeria Principală (Galeria Ponicovei) uneşte intrarea de la nivelul inferior al pȃrȃului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării, şi are o lungime de 400 m cu o denivelare de 36 m. Această galerie atinge înălţimi de pȃnă la 26 m.

Peştera Veterani - este sapată în malul stȃng al Dunării, în Cazanele Mari, în masivul muntos Ciucaru Mare, la 500 m aval de Peştera de la Gura Ponicovei, sub peretele denumit Pȃnza Curii. Alt. abs. 73 m. Peştera este mijlocie, 64 m şi este în întregime fosilă şi are un caracter usor ascendent. Peştera are o galerie scurtă de acces, o sală mare (de 28 m lăţime şi 37 m lungime, înaltă de pană la 20 m). Sala este luminată direct printr-o fereastră. Există o galerie vestică ascendentă dezvoltată pe diaclaze, la intrarea căreia se află un zid de fortificaţie din piatră, parţial distrus. În partea terminală a sălii există amenajată o fȃntană - "Fȃntana Turcului". Peştera Veterani a fost considerată sanctuarul zeului Zamolxe de către daci, apoi a servit ca sălaş pentru animale pȃnă la construirea barajului de la Porţile de Fier. În peşteră s-au construit fortificaţii cuprinzȃnd ziduri de piatră începȃnd cu sec. al XIII-lea, cunoscută din documentele vremii sub numele de "Peth".


 

Cetatea Trikule - "trei turnuri" ("kule"= turn în limba turcă) - ridicată în sec.al xv-lea , pentru a opri expansiunea otomană spre vest. Ansamblul Cetătii TriKule a fost inundat în urma amenajării lacului de acumulare Porţile de Fier 1, la suprafaţă observȃndu-se doar două turnuri, cel de-al treilea fiind vizibil numai în condiţii de nivel foarte scăzut al apei.

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană, dar şi plantele rare: fagul de Crimeea, fagul oriental, carpiniţa, mojdreanul, laleaua cazanelor, ghimpele, brȃnduşa galbenă, alunul turcesc, păducelul negru, stȃnjenelul de stȃncă, iar în zonele umbrite, la numai 120 m altitudine, se dezvoltă tisa ( taxus baccata ), relict terţar şi monument al naturii.

În ceea ce priveşte fauna, se întȃlneşte o mare diversitate de specii: dihorul pestriţ, popȃndăul, potarnichea de stancă, broasca dalmatică, ţestoasa de uscat, salamandra, scorpionul, egreta mică, rȃndunica de stȃncă.

Cale de acces: cu maşina de la Orşova - Eselniţa - Dubova sau cu vaporul din Orşova.
 

 

 

Postat de Diana Anton
Comments (6)
 • Anonymous
  A fost foarte fumos sunt locuri minunate
 • Adrian Getan  - iti taie rasuflarea
  este fara indoiala cea mai interesanta zona necunoscuta de turistii din Romania!
 • Alexandra  - - locuri bune pentru excursii de o zi
  Am fost in februarie, liniste, frumos, fara prea multi turisti. Traseele marcate corespunzator, usoare, iar de pe Ciucarul Mare si Ciucarul Mic, ai o priveliste foarte frumoasa asupra Dunarii si Golfului Dubova. Cetatea Trikule lasa de dorit, nu prea ai ce vedea, mai degraba fugi la vecini (peste drum de Trikule) si vezi Cetatea Golubac.
 • ioana  - dunarea
  Cand aveti ocazia, vizitati cazanele, este superb!!!!!!!!!!!!!!!
 • Alex  - Cazanele Dunarii - drumetie in masivul Ciucarul Mi
  Am facut de curand un traseu in masivul Ciucarul Mic - sus, pe platou ai o vedere splendida asupra Cazanelor Dunarii.

  Toata aventura la link-un urmator: https://www.youtube.com/watch?v=ooEpXVvHVhk
 • Anonymous  - Alex - Cazanele Dunarii - Pestera Ponicova intrar
  Super, recomand explorarea intrarii de pe uscat a pesterii Ponicova; un filmulet cu aventura la link-ul urmator:

  https://www.youtube.com/watch?v=itph8A0-SWw

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii