Menu

Parcul National Retezat - Parang

Platoul Radeş-Zlata , Romania
Directie Adresa
 
 
Momentan nu avem unitati de cazare in zona.

Parcul National Retezat - Parang

 • Este în vestul Carpatilor Meridionali
 • Altitudine: peste 2000m

Flora Muntilor Retezat, renumita pentru diversitatea floristica, adaposteste aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute in Romania, specii endemice cum ar fi hieracium, draba dorneri, lilium janke, pinus cembra (zambru-relict glaciar), larix deciduacte, specii de orhidee, argintica (dryas octopetala), floarea de colt, si altele...


 • Trasee amenajate: da
 • Trasee marcate: da

A fost infiintat in anul 1935 prin initiativa omului de stiinta Alexandru Borza, primul parc national din Romania cu o rezervatie stiintifica exclusiva - Gemenele (1.840 ha).

In anul 1979 a fost declarat "Rezervatie a Biosferei". Relief glaciar, cu circuri , vai si lacuri glaciare - 80 de lacuri glaciare populate cu pastravi, dintre care amintim Bucura (cel mai intins din tara) si Zanoaga (cel mai adanc).

Fauna ocrotita: capra neagra, marmota, cocosul de munte, vulturul plesuv sur, vulturul plesuv brun, precum si alte specii.

Trasee turistice in Parang Retezat

Cascada Loloaia, Lacul Bucura (cel mai mare lac glaciar din tara),Varful Peleaga (cel mai mare din Muntii Retezat si al 6-lea din Romania), Varful Retezat, Lacul Stanisoara, Lacul Galesu si Lacul Zanoaga (cel mai adanc din Muntii Retezat

Cetati si Castele

Cetatea Colt - construita probabil de-a lungul secolului XV de catre familia Cande, mai sunt evidentiate doar turnul, donjonul si zidul de incinta . Reprezinta posibila locatie a actiunii romanului "Castelul din Carpati" de Jules Verne.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (foto) - pe teritoriul comunei Sarmizegetusa se gasesc ruinele vechii capitale a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

 

Castelul Santamaria Orlea - castelul este plasat pe teritoriul comunei Santamaria Orlea, localitate daruita de Ioan Corvin de Huniade fiilor lui Ioan Cande. Construit pe malul Raului Mare in secolul XVI, este monumentul cel mai bine pastrat din zona.

Biserici

Biserica Densus - in stil romanic tarziu, cu o valoroasa picture murala. Materialele de constructie au provenit de la vechea capitala a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. simbol al creştinităţii timpurii, sec. al-X-lea, cea mai veche biserică ortodoxă de piatră din lume în care se mai oficiază slujbe.

Manastirea Prislop - a fost ridicata in secolul XIV de catre Nicodim de la Tismana cu ajutorul domnitorului Mircea cel Batran.

Manastirea Colt  este un asezamant monastic aflat la inceputurile sale. S-a instalat in ruina bisericii de la Suseni (Colt), in imediata vecinatate a cetatii Colt.
Rezervatii

Rezervatia de zimbrii Hateg - la 3 Km de orasul Hateg, cea mai renumita rezervatie de zimbri. Are o suprafata de 102.392 ha, iar factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic superior. Dinozaurii pitici din Tara Hategului sunt unici in lume, si au fost larg mediatizati in plan national si international. Importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mici mamifere contemporane dinozaurilor si, in special, uriasului reptil zburator Hatzegopteryx tambema, din grupul pterosaurilor.

Obiective turistice in Parang.

Muntii Parang reprezinta o unitate naturala bine individualizata fata de cele limitrofe, clar delimitata de vaile adanci ale Jiului in vest, Jiul de Est in nord si Oltetul in est.

Sunt străbătuţi de cea mai înaltă şosea de la noi din ţară, Transalpina, care ajunge până la altitudinea de 2.200 m, oferind imagini rar întâlnite.

Pe versantii nordici se situeaza cele mai importante complexe glaciare situate pe vaile de la ce alcatuiesc obarsiile Jietului (Rosiile, Slivei, Gheresu) si Lotrului (Gauri, Iezer, Lotru).

In cadrul acestor complexe glaciare se impun versanti povarniti, creste secundare zimtate si abrupte, numeroase lacuri glaciare. Sunt peste 30 de lacuri glaciare, cele mai importante fiind:

Lacul Roşiile sau Tăul fără fund se întinde pe o suprafaţă de 76 ha şi are o adâncime de 17,6 m, fiind şi cel mai adânc lac din zonă. Se află la o altitudine de 1980 m. (în poză, în partea stângă)

În apropiere de lacul Roşiile se află lacul Lung, denumit şi Tăutul Roşiilor, şi are o formă alungită şi îngustă, cu o lăţime de 27 de m. Se estimează că are o suprafaţă de 3560 mp şi o adâncime de 1,5-3 m. (în poză, în partea dreaptă sus)

Lacul Mândra, denumit şi Lacul Oglinda Mândrii, se află la o altitudine de aproximativ 2148 m, în căldarea superioară de la nord-est de Vf. Parângu Mare.
Are o suprafaţă de 1,12 ha şi o adâncime de 8,3 m, cu o formă ce aduce a litera L. (în poză, în partea dreaptă jos)

Lacul Zănoaga Stânei se află la o altitudine de 1910 m, şi are o suprafaţă de 0,60 ha şi o adâncime de 1,5 m. Un alt lac important este şi lacul Călcescu cu o suprafaţă de 3,02 ha si 9,3 m adâncime şi lacul Iezerul Parang la 1880 m cu o suprafaţă de 4587 mp şi 1,72 m adâncime.

Din axul central se desprind spre nord si spre sud creste secundare, mai lungi spre sud (frecvent peste 15 km) si mai scurte spre nord si vest (10-15 km). Principalele atractii ale zonei sunt: Pestera Muierilor, care are o lungime totala de 3600 m, din care se pot vizita aproximativ 1000 m.. Se spune ca pestera era locul de refugiu al femeilor si copiilor atunci cand regiunea era atacata de hoardele barbare.

Pestera lui Pahomie sau Pestera Polovragi este un vechi meandru subteran al raului Oltet, situat chiar la intrarea In Cheile Oltetului. Cu o lungime de 9000m, cuprinde numeroase si variate galerii adanci ce formeaza un adevarat labirint. Potrivit unei vechi legende, aici ar fi locuit zeul suprem al geto-dacilor, Zamolxis iar picaturile ce se preling pe turturii de piatra, sunt lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. De altfel, pe varful de deasupra, exista ruinele unei cetati dacice.

Cheile Oltetului este una dintre cele mai spectaculoase atractii turistice din zona. Inca de la intrare te copleseste frumusetea peisajului. Peretii abrupti de stanca, situati la 3-4 m distanta la baza si 10-15m la varf, sunt ciuruiti de zeci de grote inaccesibile. Pe partea stanga a pasului curge cristalin, si totusi zgomotos, Oltetul, in care, la orele diminetii, poti avea sansa unui spectacol nemaivazut: pastravii inoata in amonte, sarind peste micile cascade formate de pietrele din rau.

Orasul Horezu, situat la 20km de pensiune, este cunoscut ca un vechi centru de ceramica populara. Daca vreti sa vedeti la lucru mesterii olari si vreti sa cumparati obiecte de ceramica autentice, Horezu este locul cel mai indicat

Localitatea Hobita .Drumul ce duce la Hobita, locul in care s-a nascut acum mai bine de 130 de ani Constantin Brancusi, trece printr-un taram a carui frumusete pare uitata de timp: superbele paduri ale Gorjului, varfurile profilate in zare ale Muntilor Valcan si Parang, plaiurile inverzite care curg catre Jiu. Pe partea dreapta, in satul Francesti, se afla o veche bisericuta de lemn, sora geamana a celei din Hobita, aflata intr-un crang plin de mierle si de privighetori, acolo unde odihnesc parintii si rudele marelui sculptor. Principalul obiectiv turistic din Hobita este Casa Memoriala Brancusi - locul in care acesta s-a nascut si a copilarit.

Postat de Carmen Dumitrascu
Comments (2)
 • Anonymous  - parcul national retezat
  superfrumossssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
 • SIMA DENIS  - I'M LOVE YOU RETEZAT
  PARCUL NATIONAL RETEZAT ESTE PARCUL UNUI MUNTE CARE II POARTA NUMELE GRUPEI PENTRU MINE PARCUL ACESTA REPREZINTA PENTRU MINE TOTUL

Parerea ta va promova acest obiectiv!

Cod de securitate

Introdu codul din imagine

CeSaVezi.ro Locul 1 la Etravel Awards în categoria Publishing

 

Harta Obiective turistice inedite - Știai că sunt în România? 

Cascada cu apă termală din Toplița

Cascada cu apă termală din Toplița

Această cascadă este unică în România și este printre puținele de acest fel din lume!
Detalii Obiectiv Turistic
Coloanele de bazalt din Racoş

Coloanele de Bazalt din Racoș

Coloanele de bazalt din Racoş reprezintă un adevărat spectacol natural din Transilvania!
Detalii Obiectiv Turistic
Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul Călugari din Bihor

Izbucul de la Călugări, este cel mai reprezentativ izvor carstic intermitent din Romania
Detalii Obiectiv Turistic

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Lacul Inghețat din Masivul Parâng

Se afla la altitudinea de 2120 m pe muntele Slivei. Prezinta tot timpul anului sloiuri de gheata!

Detalii Obiectiv Turistic

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Platoul Carstic Lumea Pierdută din Bihor

Este cel mai impresionant fenomen carstic din harta cu obiective cu o retea de galerii de 2500 km!

Detalii Obiectiv Turistic

Castelul Vlad Țepeș din București

Castelul Vlad Țepeș din București

Stiut de putini, este o reproducere a Cetatii Poenari, ridicata de Vlad Tepes!

Detalii Obiectiv Turistic

Cele mai frumoase rezervații naturale de pe CeSaVezi.ro Harta Obiective Turistice

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă

Coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe!

Detalii Obiectiv Turistic

Geoparcul dinozaurilor - Ţara Haţegului

Geoparcul dinozaurilor
Ţara Haţegului

Adăposteşte relicve de dinozauri pitici unice in pe harta cu obiective turistice si in lume!

Detalii Obiectiv Turistic

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Rezervaţia complexă Râpa Roşie

Fratele mai mic al Marelui canion Colorado la 3 km de Sebeş!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Rezervaţia Cheile Nerei-Beuşnita

Adăposteşte Lacul Ochiul Beiului, lac ce nu îngheaţă nici iarna!

Detalii Obiectiv Turistic

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

Rezervaţia naturală Cazanele Mari şi Cazanele Mici

În Rezervaţia Cazanele Mari şi Cazanele Mici abundă vegetaţia submediteraneană!

Detalii Obiectiv Turistic

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Parcul Naţional Retezat - Parâng

Un loc unic pe harta obiective turistice. În anul 1979 a fost declarat "Rezervaţie a Biosferei"!

Detalii Obiectiv Turistic

 

 

Proiectul CeSaVezi.ro

cesavezi.ro

Pentru ca vrem să dăm cel mai bun răspuns argumentat turiștilor când se întreabă:

Ce e de văzut în România?

Scopul nostru este de a dezvălui obiectivele turistice de lânga tine...

Detalii Obiectiv Turistic

 

cont nou
RizVN Login • Aplicatia Harta Cesavezi in Romania

  Are in plus navigatie si localizarea pozitiei tale!

  Disponibilă gratuit pe Android si iOS!

  Detalii