De ce sa vezi acest obiectiv?
Fără indoială, deţinătoarea premiului Europa Nostra, acordat pentru restaurarea şi consolidarea structurală şi a premiului UE pentru patrimoniu este şi una dintre cele mai importante şi mai reprezentative contrucţii în stil gotic din Sighişoara şi chiar din Transilvania!
- Este în Sighișoara, Județ Mureș
- Construit în anii 1345-1525
- Poartă „Hramul Sf. Nicolae”
- Deschis turiștilor pentru vizitare
- Trasee amenajate: da/nu
- Condiții de vizitare: în programul de vizitare
- Sărbătoare anuală: 6 Decembrie
Ridicată pe locul unei cetăți existente înaintea secolului al XIII-lea, biserica înglobează două construcţii mai vechi de pe platoul superior al dealului: capela romanică şi donjonul patrulater, cripta romanica din secolul al XIII-lea făcând dovada faptului că pe acel loc a existat în trecut o biserică mai veche.
Repere importante în istoria edificiului sunt anii 1704 (când a fost incendiat în urma asediului kuruților) și 1838 (când în urma unui cutremur a avut din nou nevoie de reparații masive la bolțile corului)
Tot semnificative sunt cele două restaurări importante pe care le-a suferit construcţia, de-a lungul timpului. Prima a fost în anul 1934, când au fost descoperite mai multe picturi murale datând din secolul XVI, iar a doua între 1991 -2004, aceasta din urmă fiind răsplătită cu Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniu- „Europa Nostra” (2005); tot în ultimii ani au avut loc și noi săpături arhelogice care au scos la iveală în partea de N-V a clădirii mai multe morminte din epoca migrațiilor.
În ceea ce priveşte arhitectura, biserica de tip hală are o lungime de 53 m și deţine un turn de dimensiuni impresionante cu formă asimetrică, plasat pe latura vestică dar și alte elemente specifice stilului gotic: corul prelung, bolţile, ferestrele în formă de arc frânt, decorate cu profiluri din piatră sau contraforturile care susţin zidurile exterioare.
Se remarcă interiorul cu volum înalt al bisericii, precum și ferestrele înalte şi înguste și statuile în mărime naturală. Şi la exterior, pe latura sud-estică a corului, se mai păstrează sculpturi, cu atât mai valoroase cu cât se numără printre puţinele sculpturi gotice în piatră din Transilvania
În anul 1776, biserica trece printr-o etapă de reparaţii, în urma cărora pereţii interiori, care, fuseseră pictaţi cu frescă în anul1488, de către pictorul Valentin, sunt daţi cu tencuială. Ce s-a mai păstrat din pictură este o compoziţie care înfăţişează Judecata de apoi, de pe peretele navei nordice.
Biserica adăposteşte sub altarul său o criptă de mare valoare, în care se află morminte din sec. XVI-XVIII, fiind, de altfel singura biserică cu criptă sub altar din Transilvania acelei perioade. De asemenea, în interiorul bisericii se găsesc piese rare de sculptură realizate de Elias Nicolai sau pictură religioasă: tabernacolul gotic din piatră cu decor traforat, una dintre cele mai frumoase sculpturi gotice decorative din Transilvania, amvonul sculptat din anul 1480, un vechi aghiazmatar de piatră-din sec.XV, altarul poliptic al Sf. Martin din sec. XIV sau stranele din lemn sculptate de J. Reychmut în sec. XVI.
Biserica se poate vizita zilnic, între orele 09:00-18:00.
Date contact: Strada Scării nr. 10, Sighişoara, judeţ Mureş, nr. telefon: 0040.265.771.816. |