De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una dintre cele mai frumoase peşteri din ţară, dar şi din Europa.
- Este în comuna Isverna, Județ Mehedinţi
- Lungime: peste 1,5 km
- Construit în an
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Peştera Izverna este situată în apropierea satului Isverna din comuna cu aceeaşi nume, din judeţul Mehedinţi.
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: deschis turiştilor
Biospeologul C. N. Ionescu este prima persoană care a explorat peştera Izverna pe o lungime de 200 metri, în anul1914 publicând şi o descriere a acestei porţiuni, pentru ca în 1951 P. A. Chappuis şi A. Winkler să facă o descriere mai amănunţită.
Între anii 1964-1967, V. Decou a întreprins în peşteră cercetări de biospeologie, iar în 1973, C. Goran a realizat planul peşterii care a apărut în 1976. O echipă a Cercului speologic Focul Viu” condusă de S. Roată, a recartat peştera în 1979 şi a descoperit noi galerii, ceea ce a dus la aflarea lungimii actuale a peşterii, şi anume de 1500 m.
Tot în anul 1979, s-au întreprins şi explorări cu scafandrul autonom, care au continuat în anul 1980, când Florin Paroiu şi Costel Vanau, doi pionieri ai scufundărilor din România, au trecut de Sifonul Verde, lung de 50 de metri, fiind şi primii de altfel, apoi de Sifonul Galben.
După anii ’90, Jacques Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi şi scufundători pentru a cerceta peştera.
În ianuarie 2005, Gabor Mogyorosy şi Mihai Baciu au reuşit să treacă de Sifonul Negru şi au descoperit sute de metri de galerii post-sifon, 300 de m dintre reprezentând galerii active. Până în prezent au fost explorați 1800 m din peșteră, încă explorarea continuă.
Date de contact: în comuna Isverna, Județ Mehedinţi. |