- Este in Moisei, Județul Maramureş
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Monumentul eroilor de la Moisei este ridicat în memoria victimelor masacrului din 1944…
- Constructor/ Autor: sculptorul maramureşean Gheza Vida
- Cod monument Istoric: MM-IV-m-A-04828
Moisei este o comună în partea de sud-est a judeţului Maramureş, la jumătatea distanţei dintre oraşele Borşa şi Vişeu de Sus, După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Maramureşul este alipit Ungariei, iar comuna Moisei a fost printre primele aşezări româneşti intrate sub administraţie ungară la data de 7 septembrie 1940. La data de 23 august 1944, România trece de partea Aliaţilor, iar trupele româno-sovietice încep luptele pentru recâştigarea Transilvaniei de Nord. Frontul înainta în interiorul Ardealului la începutul lunii octombrie 1944 când s-au produs şi crimele din Moisei.
La data de 14 octombrie 1944, trupele maghiare în retragere pe Valea Izei au ucis 29 de români în două case de lemn la periferia comunei Moisei. Au mai fost identificaţi şi doi supravieţuitori. Dintre cele 31 de victime, 24 de persoane erau originare din judeşul Mureş, trei din judeţul Cluj şi 4 din Judeţul Maramureş.
Aceşti ţărani ardeleni erau internaţi în lagărele de muncă din Vişeu de Sus şi acuzaţi de „trădare de patrie”, patriotism românesc sau partizanat.
La data de 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vişeu de Sus au fost urcaţi într-un camion de către militarii unguri şi transportaţi la Moisei, comună în prealabil complet evacuată de locuitori. Prizonierii au fost închişi în două case de lemn şi împuşcaţi de către soldaţii maghiari care trăgeau prin geamuri şi uşă. În aceeaşi noapte militarii au incendiat satul. Cadavrele au fost îngropate abia după două săptămâni de la comiterea masacrului, de către localnicii reveniţi la gospodăriile lor.
Deasupra gropii comune a fost înălţată o troiţă din lemn, înlocuită după câţiva ani de un obelisc din piatră. Cele două case au fost transformate în case memoriale, în amintirea victimelor fiind ridicat şi ansamblul sculptural de la Moisei. Monumentul include 12 figuri din piatră, 2 chipuri omeneşti şi 10 măşti tradiţionale maramureşene. Ansamblul a fost realizat de sculptorul maramureşean Gheza Vida.
La monument se ajunge urcînd 44 de trepte, ce simbolizează anul când au fost ucişi cei 29 de români. Măştile pot fi considerate table ale legii, psalmodiind ca într-un cor antic motivele luptei românilor împotriva cotropitorilor străini.
Potrivit scriitorului Pop Simion, măştile ar striga: „Întâia mască: să nu se mai tragă în oameni nevinovaţi! A doua mască: să nu se mai prade grânele din hambare şi fructele din pomi! A treia mască: să nu mai fie aruncaţi feciorii în războaie! A patra mască: să nu mai fie închisă lumea în ţarcuri! A cincea mască: să nu se mai ia vitele din bătătură! A şasea mască: să nu mai fie pângărite fiicele omului! A şaptea mască: să nu mai fie spurcat meleagul cu tranşee, sârmă ghimpată şi icre ale morții! A opta mască: să nu mai piară oameni, în dorul lor de libertate, pe drumurile înstrăinării! A noua mască: să nu se mai dea foc caselor! A zecea mască: să nu mai existe lagăre ale morţii!”