De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o compoziţie arhitecturală care ilustrează patriotismul celor care şi-au pierdut vieţile în luptele pentru apărarea patriei!
- Este în Buşteni, Județ Prahova
- Construit în anul 1928
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: sculptor G. Dimitriu-Bârlad
- Cod monument Istoric: PH-III-m-A-16871
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Monumentul a fost ridicat în anul 1928, operă a sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad, şi este amplasat între Biserica Domnească şi staţia CFR Buşteni. În întreg procesul de realitare a monumentului s-a implicat Otto Schiel, patronul fabricii de hârtie din Buşteni. Statuia este realizată din bronz şi amplasată pe un soclu simplu, pe a cărui faţă dinspre gară stă scris textul „Ridicatu-s-a acest monument întru slava şi memoria eroilor din Buşteni, căzuţi în primul război mondial – 1916-1918”, iar pe cea dinspre şosea sunt scrise numele eroilor din localitate care au murit la datorie.
Monumentul „Ultima Grenadă” îl înfăţişează pe caporalul Constantin Muşat din Regimentul 2 Grăniceri, cu braţul stâng amputat şi cu cel drept aruncând o grenadă spre liniile inamice. Constantin Muşat a luptat în Defileul Predeal din jurul Braşovului şi în Câineni din judeţul Vâlcea, ulterior fiind transferat la o unitate de pe frontul din Moldova, unde în decembrie 1916 este grav rănit în luptele din zona Munţilor Vrancei, la Râpa Roşie. La Spitalul Militar din Iaşi i s-a amputat braţul stâng, însă a a refuzat să părăsească frontul, continuând să participe în bătălii, folosindu-se de o singură mână sănătoasă cu care arunca grenade.
S-a stins din viaţă în luptele de la Oituz, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor din comuna Bogdăneşti, în apropiere de Oituz.
De o încărcătură patriotică puternică, monumentul „Ultima Grenadă” a fost inaugurat în data de 9 decembrie 1928, la acest eveniment fiind prezentă şi Regina Maria.
Cândva existau două efigii, una cu regele Carol I, amplasată pe partea de sud a monumentului şi una cu regina Maria, pe partea de nord, care, însă au dispărut în anii 50.
Între anii 2010-2011, monumentul este inclus într-un proiect european de reabilitare, când i se reface doar incinta, fără a fi renovate soclul şi statuia. Monumentul este flancat de două coloane.
În afară de monumentul din Buşteni, mai există încă două, unul amplasat în Brăila şi unul Bârlad.
Date de contact: Bd. Libertăţii nr. 188, în faţa gării Buşteni, judeţ Prahova. |